Belföld Öko

Ellopták a Tarna maradék vizét, kiszáradt a folyó

Ellopták a Tarna maradék vizét, kiszáradt a folyó

Összehangolt nyomozás zajlik, hogy kiderüljön, mely üzleti vállalkozás emelte ki szivattyúval a maradékot, önös érdekből, gátlástalanul. A hatóságokat arra kérik: vasszigorral járjanak el a térség ökológiai katasztrófája okán.

A Tarna-folyó medre csontszáraz, nem patakocskaként csörgedezik, nem éppen folydogál, hanem az utolsó csepp víz is eltűnt belőle.

– Ökológiai katasztrófa, amihez fogható kevés van. Szívszorító látni a tanácstalanul álló gólyákat, gémeket, más madarakat, vadállatokat, nézik hova tűnt az utolsó korty vizük – ismertette a meder partján álló Macskaárvaház vezetője az Eger Híreknek. Bóday Pál elmondta,

szorul a hurok az elkövetők körül, a térség polgármestereivel, alpolgármestereivel és polgárőr vezetőivel összehangolt nyomozást folytatnak, hogy minél több bizonyítékot adhassanak át a hatóságoknak.

– Verpelét és Kápolna között, 1-3 helyen folyamatosan illegális vízkivételezés történt, ez súlyos ökológiai bűncselekmény. Ilyen kegyetlen hőhullám és aszály mellett, ebben a szárazságban pedig ez aljasság és embertelenség – fogalmazott Bóday Pál. Azt az utolsó vizet emelték ki az elkövetők, amely nem csak halak élőhelye volt, hanem sok ezer élőlény utolsó mentsvára a kínzó szomjúság közepette – tette hozzá.

Itt folyt a Tarna..

A hatóságoknak átadnak minden információt. A Kormányhivatalt, a Katasztrófavédelmet, a természetvédelmi hatóságokat és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot is arra kérik, hogy

vasszigorral csapjanak le azokra a gátlástalan emberekre, akik önös gazdasági érdekből szivattyúval, titkos csöveken keresztül elvezették a folyó maradék vizét.

A probléma nem kicsi, a Tarna sem volt az

A Tarna Magyarország top 30 legnagyobb vízhozamú vízfolyása közé tartozik, nem egy kis patakocska. A Zagyva legfontosabb mellékvize, miközben az is a kiszáradás szélén áll már. Bóday Pál és Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere (cikkünk nyitóképén előbbi bal, utóbbi jobboldalt a kiszáradt folyómederben) még ma elkezdenek vizet hordani a mederhez, hogy legalább néhány korty vízhez jussanak azok az állatok, amelyek megszokták eddig, hogy ha már máshol nem is, a Tarnában biztos találnak innivalót.

Forrás: Eger Hírek,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább