Belföld

Elhunyt Czakó Gábor

Életének 82. évében elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a nemzet művésze, a magyar keresztény, konzervatív, jobboldali gondolkodás nagy alakja.

Czakó Gábor 1942-ben született a Tolna megyei Decsen. Édesapja 1943-ban, a doni ütközet során eltűnt. 1960-ban érettségizett Szekszárdon, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett jogászi diplomát. Tanulmányai után jogászként dolgozott, és mind a szépirodalom, mind a képzőművészet területén alkotott.

Többek között a Mozgó Világ szerkesztője is volt 1978 és 1983 között, majd a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője lett. Írt számos regényt (Emberkert, Megváltó, Várkonyi krónika), színdarabot, szociográfiát, valamint esszékötetek (Beavatás-sorozat) sorát. Utóbbiból televíziós esszésorozat is született.

A magyar konzervatív, jobboldali sajtó ismert szerzője és véleményvezére volt, találkozhattunk vele a lapok hasábjaitól közönségtalálkozók soráig az elmúlt évtizedek során. Az író Antall József tanácsadó testületének is a tagja volt a kilencvenes évek elején.

Az évek során Kossuth-díjjal, Prima díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal érdemrenddel, valamint 2019-ben A Nemzet Művésze díjjal is kitüntették. Feleségével, Simon Évával hat gyermeket neveltek föl, tizenhat unokájuk született.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Czakó Gábort saját halottjának tekinti.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább