Belföld

Elfogadták a háborús veszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítást

A parlament kedd délután 136 igen és 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Alaptörvény 10. módosítását. Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be a javaslatot, amely kiterjeszti a kormány jogait arra, hogy veszélyhelyzetet rendeljen el.

 

Ezentúl ez már nemcsak járványhelyzet, hanem szomszédos országban dúló háború miatt is lehetséges lesz.

 

Az Országgyűlés elfogadta az Alaptörvény tizedik módosítását. A kormányindítványt egy fontos pontjában bizottsági módosító javaslatra megváltoztatták. A veszélyhelyzet kiegészítésének hatálybalépését ugyanis nyolc hónappal előbbre hozták, ezzel „a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény” szövegrész az eredeti 2023. július 1-je helyett már idén november 1-jén életbe lép. A tizedik módosítás érinti a kilencediket is, így a különleges jogrend reformja ugyancsak novembertől él. A parlament módosította a katasztrófavédelmi törvényt is.

 

Mint ismeretes, az április 21-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a kormány az Alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért elmondása szerint

 

KIEGÉSZÍTIK A VESZÉLYHELYZET TÉNYÁLLÁSÁT A HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFA, ILLETVE SZOMSZÉDOS ORSZÁGBAN ZAJLÓ HÁBORÚS KONFLIKTUS ESETÉVEL.

 

A bejelentés alapján arra lehetett következtetni, hogy a kormány még a veszélyhelyzet május 31-i megszűnése előtt szeretné tető alá hozni az Alaptörvény tizedik módosítását. Bonyolította azonban a kérdést, hogy a veszélyhelyzetre az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása is több rendelkezést tartalmaz, amelyek viszont csak jövő év közepén léptek volna hatályba,- írta az Index.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább