Belföld

Elégedettek a magyarok Orbán Viktor teljesítményével

Elégedettek a magyarok Orbán Viktor teljesítményével egy friss felmérés szerint

A kormánypárti szavazók számára fontos, hogy egy miniszterelnök jól tudjon angolul, migrációkritikus és nemzeti érzelmű legyen, rendelkezzen kormányzati tapasztalattal, gazdaságot és családokat támogató politikát folytasson – derült ki az Alapjogokért Központ kutatásából, amelyet egy budapesti konferencián mutattak be. Kiderült az is, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága továbbra is magasabb, mint a baloldalé – derül ki az Origo cikkéből.

Fő célunk, hogy a következő hónapokban megbízható, és a szükséges információkat tartalmazó kutatások lássanak napvilágot

– mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a cégcsoport által szervezett közvélemény-kutatási konferencián Budapesten. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője arról beszélt, hogy pár hónappal ezelőtt kezdték el a közvélemény-kutatói profiljuk felépítését.

Kutatási szinten az Alapjogokért Központ hozta be a genderkérdést Magyarországra

– tette hozzá.

A következő hónapok kihívásai miatt szükséges, hogy az egymáshoz közel álló intézetek együttműködjenek

– hangsúlyozta. Barthel-Ruzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy mind politikai, mind gazdasági kutatásokat végeznek.

Fontos, hogy a mostani időszakban szorosabbra fűzik az együttműködést az intézetek

– tette hozzá.

KORMÁNYPÁRTI VEZETÉS

Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója arról beszélt, hogy a mostani vizsgálatukban a fő kérdés az volt, hogy milyen miniszterelnököt akarnak a magyar szavazók. Hat fő profilt állítottak fel, és így térképezték fel a magyar választókat – tette hozzá. A kutatás során az angoltudás, migrációkritikus, kormányzati tapasztalat, nemzeti érzelmű, gazdaságot támogató és családokat támogató profil mentén kérdezték a választókat. Bozsonyi közölte: a kormánypárti szavazók minden dimenzióban fontosnak nevezték az előbb említett profilokat. A baloldaliak számára a migrációkritikus és a nemzeti érzelmű profil volt kevésbé fontos. Kiemelte, hogy minden életkori csoportnak fontos, hogy családokat és gazdaságot támogató miniszterelnök legyen. A kutatásból az is kiderült, hogy Budapesten a család és a gazdaság érdekli leginkább az embereket.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet munkatársa arról beszélt, hogy idén stabilak a pártpreferenciák: szeptemberben a Fidesz–KDNP 53, míg a baloldali lista 45 százalékon állt. Ha ezek az arányok érvényesülnek, akkor a Fidesz–KDNP 76 egyéni mandátumra számíthatna, míg a baloldal 30 körzetben nyerne. A modell szerint a Fidesznek 125, a balodalnak 73 mandátuma lenne, és ezen kívül még egy nemzetiségi képviselő jutna be a parlamentbe.

Pillók Péter, a Századvég Alapítvány munkatársa arról beszélt, hogy a baloldalon 2020 januárjában a Momentum volt a legerősebb szereplő, míg mára a Demokratikus Koalíció lett a legerősebb.

Domináns lett a Gyurcsány-párt, míg a Momentum ennek a kárvallottja volt

– tette hozzá. A baloldali szavazók 51 százaléka a DK-ra szavazna. Pillók közölte, hogy a Fidesz–KDNP-re most vasárnap negyvenöt, a baloldalra harminchat, a Kétfarkú Kutyapártra öt, a Mi Hazánk Mozgalomra a választók három százaléka szavazna.

Ha csak a Fidesz-KDNP és a baloldal indulna, akkor 50–44-re nyernének a kormánypártok

– tette hozzá. A szakember arról is beszélt, hogy a megkérdezettek 63 százaléka arra számít, hogy a mostani kormányerők fognak nyerni, és még a baloldali szavazók egyharmada is erre számít.

ELÉGEDETTEK A KORMÁNYFŐ TELJESÍTMÉNYÉVEL

Sóvágó Sándor, a Real-PR 93 vezetője arról beszélt, hogy mind a 200 ezer forintos minimálbér, mind az szja-visszatérítés esetében 80 százalék feletti a támogatottsága az intézkedéseknek. Az emberek szerint, ha a baloldal kerülne hatalomra, akkor a többség arra számít, hogy nőni fog a rezsi, csökkenne az életszínvonal, és a családi támogatások mennyisége is csökkenne.

Erős félelmei vannak a társadalomnak gazdasági téren, ha a baloldal nyerne

– tette hozzá. Sóvágó ismertetése szerint idén októberben a megkérdezettek 37 százaléka számít arra, hogy a következő évben javulni fog az anyagi helyzete, míg csupán 13 százalék számított rosszabbodásra.

Talabér Krisztián, a Társadalomkutató elemzője arról beszélt, hogy míg augusztusban kiegyenlített volt a pártverseny, mostanra a Fidesz támogatottsága 45 százalékra nőtt, míg a baloldalé 37 százalékra csökkent.

Ezzel párhuzamosan a kormányfő teljesítményével lényegesen többen elégedettek, tehát a Fidesznek még vannak tartalékai

– tette hozzá, majd kiemelte, hogy a teljes népesség 59 százaléka szerint megfelelően szigorú a koronavírus-intézkedések megítélése.

Forrás: Origo Pesti Srácok,  Fotó: Mandiner 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább