Kiemelt Külföld

Elbukott az ukrán infrastruktúra, evakuálni kell

Ukrajna evakuálja a Herszonban és Mikolajivban élőket, mert attól félnek, hogy az emberek nem élik túl a telet áram- és vízszolgáltatás nélkül

– számolt be róla az Euronews.

Nem sokkal az első havazás után Ukrajnában figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet. Az orosz bombázások megrongálták vagy teljesen tönkretették az ország infrastruktúráját, így minimális energia maradt ételkészítésre, fűtésre, kórházak üzemeltetésére. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a tél a túlélésről fog szólni.

“További 2-3 millió ember hagyhatja el otthonát, hogy meleget és biztonságot keressen. Egyedi egészségügyi kihívásokkal kell majd szembenézniük, többek között olyan légúti fertőzésekkel, mint a covid, a tüdőgyulladás, az influenza, valamint az aluloltott lakosság körében a diftéria és a kanyaró komoly kockázatával is,” mondta a WHO európai igazgatója, Hans Kluge.

A Herszonban élők már érzik ennek hatásait. Az oroszok tíz napja vonultak ki a környékről, és azóta sincs víz és áram. Sötétedés után Herszon hidegbe burkolózik.

Ukrajna evakuálja a civileket Herszon és Mikolajiv régiókból, mert attól tartanak, hogy az ottani infrastruktúrában keletkezett károk túl súlyosak ahhoz, hogy az emberek kibírják a telet. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet egyes területeken akár -20 Celsius-fokig is csökkenhet.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely korábban Ukrajna villamos energiájának több mint 25%-át termelte, már nem termel áramot. Az erőművet ért újabb lövések nem segítettek a helyzeten, ráadásul az is aggodalomra ad okot, hogy az ilyen támadások súlyos katasztrófával fenyegetnek.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább