Külföld

Egyre valószínűbb, hogy Németországban is előrehozott választásokat kell tartani

Már nem a Scholz-kormány bukása a kérdés, hanem az, hogy a kancellár meddig képes elodázni azt.

Miután Emmanuel Macron a pártja leszereplését követően előrehozott választásokat kiírva próbál előremenekülni, egyre inkább úgy néz ki, hogy a németországi EP-választásokon hasonlóan gyatra eredménnyel végző német kormánypártnak és Olaf Scholz kancellárnak sem lesz más választása – írja a Politico.

Szaporodik ugyanis azon német közéleti szereplők száma, akik a macroni példa követésére szólítják fel Scholzot. Így tett a bajor miniszterelnök, Markus Söder, aki a CSU elnöke is. De nem csak a jobboldalon hallani ilyen hangokat, hasonló következtetésre jutott az inkább balra hajló Die Zeit egyik publicistája, Alan Posener is, aki az EP-választások eredményét a Scholz-kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazásként értelmezte.

A helyzet tarthatatlanságát jól mutatja, hogy a legfrissebb felmérések szerint a Scholz-kabinet az 1945 utáni német történelem legnépszerűtlenebb kormánya és maga a kancellár sem teljesített jobban az elődeivel való összevetés terén. A németek 70 százaléka gondolja úgy, hogy nem végez jó munkát.

Bár a weimari idők káosza miatt a német Alaptörvényt 1945 után úgy rakták össze, hogy csak nagyon nehezen lehessen választások nélkül kancellárt, vagy kormányt buktatni, ugyanakkor ez mégsem lehetetlen, ráadásul a Scholzék távozását sürgető hangok ősszel csak hangosabbé válnak majd, amikor három olyan tartományban tartanak választásokat, ahol az AfD a legerősebb párt és várhatóan a radikálisok ezeket a választásokat meg is nyerik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább