Kiemelt

Egyre több ország homoszexuálisait érinti a majomhimlő

Az Afrikából származó majomhimlő ritka, viszonylag lassan terjedő fertőzésnek számít, két héttel ezelőtt azonban megjelent a briteknél, és azóta több helyen is terjedni kezdett. A brit hatóság kifejtette, hogy a londoni esetben olyan férfiakról van most szó, akik más férfiakkal homoszexuális kapcsolatban álltak. Feltételezésük szerint az angliai majomhimlő-fertőzés szexuális úton terjed.

Az Egyesült Királyság mellett Európán belül még Portugáliában és Spanyolországban jelent meg a betegség. Portugáliában 14 esetet már megerősítettek (összesen húszat vizsgáltak, amelyek közül négy negatív lett, kettőnél pedig még nincs eredmény).

Spanyolországban mindeközben 23 olyan páciensen végeznek vizsgálatokat, ezek közül hét esetben már biztos, hogy majomhimlő okozta a betegséget. A 23 páciensből 22 bevallotta, hogy tüneteik megjelenése előtt homoszexuális aktusban volt része. (A portugál betegek többsége is erről számolt be.)

A Reuters szerint az Egyesült Királyságban észlelt eseteknél az is érdekességnek számít, hogy a kilenc páciens közül egyiknek sem volt kontaktja a másikkal (vagy legalábbis nem tudnak arról, hogy így lett volna). Ezáltal a kutatók azt feltételezik, hogy a vírus a kimutatott eseteknél szélesebb körben terjedhet, és sok esetről nem értesültek még a hatóságok. Ez vagy azt jelentheti, hogy sok betegnél nem jelentkeznek komolyabb tünetek a fertőzés után (de a vírust ők is átadhatják), vagy pedig azt, hogy sok kezelőorvos nem ismerte fel a ritka betegséget.

NÉMETORSZÁGBAN A KÖZEGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ROBERT KOCH INTÉZET ADOTT KI FIGYELMEZTETÉST A BETEGSÉG MEGJELENÉSE MIATT.

Ők egyrészt az orvosokat figyelmeztették arra, hogy bizonyos, bőrelváltozással járó megbetegedések mögött akár a majomhimlő is állhat. Másrészt a meleg és biszexuális férfiak figyelmét hívták fel arra, hogy ha egy másik férfival való szexuális együttlét után bármilyen szokatlan bőrelváltozást észlelnek magukon, akkor azonnal kérjenek orvosi ellátást.

Az Egyesült Államokban is felütötte a fejét, Kanadában is jelen lehet

Szerdán az Egyesült Államokban, Massachusetts államban is regisztrálták az első majomhimlővel fertőzött pácienst. A beteget most kórházban kezelik. A páciensről annyit árultak el, hogy Kanadából érkezett az országba (ahol legalább egy tucat páciensnél már szintén vizsgálják, hogy majomhimlővel fertőződtek-e meg). Azt viszont még nem tudják, hogy a megfertőződésének lehet-e köze az európai esetekhez.

Olaszországban már három fertőzött beteget találtak

Olaszország a mai napon két újabb majomhimlő-fertőzéses esetet erősített meg a római Spallanzani kórházban, így az országban eddig összesen háromra emelkedett a megbetegedések száma. A Lazio régió egészségügyi biztosa közleményben tudatta, hogy az első észlelt esethez kapcsolódóan két további fertőzés gyanúját is megerősítették.

A Spallanzani kórház csütörtökön közölte, hogy az első majomhimlős beteg – egy enyhe vírusfertőzés, amelynek tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, valamint a jellegzetes, dudoros kiütés – a Kanári-szigeteken töltött tartózkodásból érkezett vissza Olaszországba.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább