Külföld

Egyre több fiatalt támadnak meg és rabolnak ki bevándorló hátterű egyének

Megduplázódtak a fiatalok ellen elkövetett támadások.

Duplájára nőtt 2015 és 2019 között a kiskorúak ellen elkövetett rablások száma Svédországban. Minden harmadik esetben ezeket a rablásokat megalázó elemek is kísérték.

A tanulmány részletesebben megvizsgált, 550 olyan véletlenszerűen kiválasztott rablást, amiben a sértettek kiskorúak voltak.

A vizsgálatok során megállapították, hogy az ilyen típusú támadások több mint fele szabadban történik, és az esti órákban, 15 és 22 óra között.

Legtöbbször iskolák, bevásárlóközpontok és szórakozóhelyek közelében rabolják ki a fiatalokat, általában fülhallgatót, telefont és ruhát lopnak tőlük..

Továbbá megállapították, hogy az áldozatok 77 százaléka tehetősebb környékekről származó svéd, akiket bevándorló hátterű személyek rabolnak ki, akik társadalmilag és gazdaságilag kiszolgáltatottabb környékekről származnak.

A rablások leggyakoribb motivációja a pénzszerzés, vagy egy csoporton belüli státusz megszerzésének a módja – írta meg a V4NA.

A tanulmány foglalkozott az egyre gyakoribb megalázó rablások jelenségével is, ahol a rabláson kívül más módon is megalázzák és megsértik az áldozatot. Ez az esetek több mint harmadánál fordult elő.

A 2015-2019-ben elkövetett fiatalkorúak elleni rablással gyanúsított egyének 66 nem svéd, többségük Afrikából és Ázsiából származik.

A külföldi háttérrel rendelkező gyanúsítottak 37 százaléka külföldön született, 29 százalékuk pedig második generációs bevándorló, két külföldi születésű szülővel.

A magukat svéd származásúként definiáló elkövetők további 12 százalékának van egy szülője, aki külföldön született. A rablók mindössze 22 százaléka svéd származású. A vizsgált időszakban a női elkövetők aránya is megduplázódott, négyről nyolc százalékra emelkedett.

A legnagyobb növekedést Stockholm térségében tapasztalható.

“Gyakran 15 év alattiak a női elkövetők, és sokszor ismerik az áldozatot. A lányok által elkövetett rablások során több fenyegetést, erőszakot, és megaláztatást alkalmaznak, mint a férfiaknál”, mondta Anna Öström a Brå bűnmegelőzési tanács egyik nyomozója.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább