Külföld

Egyre több amerikai fárad bele Ukrajna támogatásába

Egy új felmérés szerint sok amerikai egyre inkább belefárad abba, hogy az amerikai kormány továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban, és ehelyett a segítségnyújtásért cserébe inkább  diplomáciai erőfeszítéseket szeretne látni a háború befejezésére

— írja a Neokohn.

A Quincy Institute for Responsible Statecraft és a Data for Progress által végzett felmérés szerint a szavazók 57 százaléka támogatja, hogy az USA a lehető leghamarabb folytasson diplomáciai tárgyalásokat az ukrajnai háború befejezése érdekében, még akkor is, ha ehhez Ukrajnának kompromisszumokat kell kötnie Oroszországgal. Ezt csak a megkérdezettek 32 százaléka ellenzi.

A megkérdezettek közel fele (47%) pedig azt mondta, hogy csak akkor támogatja az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás folytatását, ha az USA részt vesz a háború befejezését célzó folyamatban lévő diplomáciai tárgyalásokban.

A Biden-kormánynak és a kongresszusnak többet kell tennie diplomáciai úton a háború befejezésének elősegítése érdekében a szavazók 49 százaléka szerint, míg 37 százalék szerint eleget tettek e tekintetben – derült ki a felmérésből.

„Az amerikaiak felismerik azt, amit sokan Washingtonban nem: Oroszország ukrajnai háborúja nagyobb valószínűséggel ér véget a tárgyalóasztalnál, mint a csatatéren. És egyre nagyobb a szkepticizmus Washington hozzáállását illetően, amely a kemény beszédre és a katonai segítségre, de a diplomáciai stratégiára és a kötelezettségvállalásra nem terjedt ki”

– mondta Trita Parsi, a Quincy Institute ügyvezető alelnöke.

„Az ’Ameddig csak kell’ nem stratégia, hanem egy évekig tartó, katasztrofális és pusztító háború receptje – egy olyan konfliktusé, amely valószínűleg nem visz közelebb a célhoz, a független Ukrajna biztosításához. Az amerikai vezetőknek meg kell mutatniuk a munkájukat: magyarázzák el az amerikai népnek, hogyan tervezik felhasználni diplomáciai befolyásukat, hogy véget vessenek ennek a háborúnak”

– tette hozzá Parsi.

A felmérés szerint az amerikai szavazók közel fele (48%) ellenzi, hogy Amerika a jelenlegi szinten nyújtson támogatást Ukrajnának, ha hosszú távú globális gazdasági nehézségek lépnek fel az Egyesült Államokban. Eközben a felmérés szerint csak tízből négy amerikai támogatja, hogy az USA a jelenlegi szinten nyújtson támogatást Ukrajnának, ha a gazdasági visszaesés bekövetkezik.

A felmérés szerint az amerikaiak 58 százaléka ellenzi, hogy az Egyesült Államok a jelenlegi szinten nyújtson támogatást Ukrajnának, ha az Egyesült Államokban magasabbak a gázárak és az áruk drágulnak, míg mindössze 33 százalékuk támogatja a támogatás folytatását még ezen az áron is.

A megkérdezettek többsége (57%) azt is elmondta, hogy véleménye szerint az orosz-ukrán háború a két ország közötti tárgyalásos békerendezéssel fog véget érni.

Az amerikaiak 61 százaléka szerint a háború már most pénzügyi hatással volt rájuk.

Joe Biden elnök arra figyelmeztetett, hogy az Oroszországgal szembeni amerikai szankciók árthatnak az amerikai gazdaságnak, de fenntartotta, hogy Ukrajna támogatása és védelme megéri az árát. A háborút a demokrácia és az autokrácia közötti csataként fogalmazta meg.

„Az ukránok minden nap az életükkel fizetnek, és együtt harcolnak – és azok az atrocitások, amelyeket az oroszok elkövetnek, egyszerűen túlmutatnak minden határon. A harc ára nem olcsó, de az agressziónak való engedés még drágább” – mondta Biden májusban.

Az Egyesült Államok több mint 15 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának azóta, hogy Oroszország február végén megindította a háborút. Az ukrán fegyveres erők számos fegyvercsomagot kaptak az Egyesült Államoktól és más partnerországoktól, olyan csomagokat, amelyek páncéltörő rakétákat, légvédelmi rendszereket és nagy hatótávolságú rakétatüzérséget tartalmaztak, amelyek lehetővé tették az ukrán csapatok számára, hogy ne csak megállítsák az orosz előrenyomulást, hanem részlegesen vissza is szorítsák az orosz erőket.

Bár a nyugati támogatás segítette Ukrajna háborús erőfeszítéseit, a legújabb adatok szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a diplomácia nélküli további támogatás és a brutális konfliktus folytatása nemcsak Oroszország és Ukrajna, hanem más országok számára is veszélyt jelenthet.

„A politikai döntéshozók túlságosan derűlátóak a háború határozatlan idejű folytatása által jelentett kockázatokkal kapcsolatban, még a Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetései által jelentett veszélyeket is bagatellizálják”

– mondta Marcus Stanley, a Quincy Institute érdekvédelmi igazgatója.

„Az amerikaiak általában egyetértenek abban, hogy Ukrajna harctéri megerősítésére irányuló erőfeszítéseket a tárgyalóasztalnál a tartós béke biztosítására irányuló erőfeszítéseknek kell kísérniük. Azonban miközben a kongresszus ezen a héten újabb szavazáshoz közeledik az Ukrajnának nyújtott katonai segély jóváhagyásáról, semmi jele annak, hogy Washington megvizsgálná a lehetőségeket egy olyan rendezés keresésére, amely megőrzi és megvédi Ukrajna függetlenségét”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább