Külföld

Egymásnak feszültek Németországban az atomerőművek használata miatt

A megmaradt német atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása a gázválság óta újra napirendre került, és igencsak éles vitákat gerjesztett. Szerdán Olaf Scholz német kancellár is nyitottnak mutatkozott az erőművek üzemidejének meghosszabbítására, miután koalíciós partnere, az FDP az üzemidő meghosszabbítását kezdte követelni. Eközben a környezetvédők szerint a vita elvonja a figyelmet a takarékoskodásról és blokkolja az energiafordulatot. A jelenlegi törvények szerint a még működő három erőművet december végén le kellene kapcsolni a hálózatról.

Az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) a gázválságra való tekintettel a három megmaradt német atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását követelte. Az orosz gáz hiánya komoly érvágást jelenthet a német gazdaság számára, ezzel pedig a megújuló energiára való átállást is gátolja. Ennek eredményeképpen már újra kellett nyitni az olaj- és széntüzelésű erőműveket is.

A Tagesschau német portál beszámolója szerint szerdán Scholz kancellár is nyitottságot mutatott az atomenergia használatának meghosszabbításának ügyében. A német kancellár szerint az erőművek kizárólag a villamosenergia-termelés szempontjából relevánsak, és annak is csak egy kis részét jelentik. Az atomerőművek üzemeltetése az év végén szűnne meg.

Scholz arról is beszélt, hogy a döntés alapja az áramellátás „stressztesztje” lesz,
amelynek eredményei hamarosan rendelkezésre állnak. Rámutatott arra is, hogy különösen Bajorországban a szélenergia bővítése nagyon lassan haladt.

A koalíciós partner FDP hosszabb időre szólít fel
Az orosz gázszállítások leállásától való félelem miatt az FDP és különösen a CDU/CSU az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását szorgalmazza. Bettina Stark-Watzinger szövetségi kutatási miniszter megismételte pártja követelését:

„Az atomerőművek néhány hónappal hosszabb üzemeltetése nem lesz elég” – mondta az FDP politikusa, aki szerint inkább „ideológiamentes megbeszéléseket kellene folytatni a 2024-ig tartó működés folytatásáról”.
Mario Czaja, a CDU főtitkára a sajtóban szólította fel Scholz kancellárt, hogy tegyen pontot a viták végére. „A napról napra súlyosbodó energiaválságra való tekintettel hanyagság és felelőtlenség lenne lemondani az éghajlatbarát atomenergiáról” – vélekedett a CDU politikusa.

A környezetvédők szerint a vita blokkolja az energiaátállást
A környezetvédelmi ernyőszervezet a Deutscher Naturschutzring (DNR) eközben arra figyelmeztetett, hogy a hosszabb üzemidőkről szóló vita akadályozza az energiafordulat szükséges végrehajtását. „Az üzemidő-hosszabbításról szóló vita elvonja a figyelmet a következetes megtakarítások szükségességéről, és blokkolja az energiafordulatot” – mondta Kai Niebert, a DNR elnöke.

Azok, akik most új működési engedélyeket akarnak kiadni, vagy akár új fűtőelemeket akarnak rendelni, „mindenekelőtt az ország fiataljait teszik ki kiszámíthatatlan kockázatoknak” – vélelmezte Niebert. Hozzátette, hogy

szerinte az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása „nem járul hozzá sem az ellátás biztonságához, sem a megfizethető áramárakhoz”.

MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább