Külföld

Egykori Frontex-vezető: Brüsszel szervezi a migrációt

Brüsszel az illegális bevándorlást nem problémának, hanem projektnek tekinti – erről a Frontex egykori vezetője beszélt egy interjúban.

A politikus szerint a migránsmentő NGO-k azért lobbiztak, hogy minél több migránst engedjenek be Európába – írja a hirado.hu. Közben a Balkánon sem szűnik a nyomás.

Szerbia továbbra is a balkáni útvonal egyik központi állomása. Naponta érkeznek ide az újabb és újabb illegális bevándorlók. Egy afgán migráns az M1-nek azt mondta: több mint négyezer eurót fizetett az embercsempészeknek azért, hogy elérje Szerbiát. Most pedig újabb négyezer eurót kérnek tőle a kiszemelt célországig.

Ők mind a maffia emberei, de nélkülük nem tudunk eljutni Európába. Törökországban, Iránban és Afganisztánban van a központjuk. Onnan szerveznek mindent. Telefonon beszélünk velük és megmondják merre menjünk, de sokszor nem mondanak igazat. Azt mondták négy óra alatt keresztül jutunk Szerbián, ehhez képest hét napig gyalogoltunk az erdőben” – panaszkodott az embercsempészekre a migráns.

Közben az európai útvonalakon is egyre nagyobb a mozgás. A Frontex adatai szerint 2016 óta nem érkezett annyi illegális bevándorló az Európai Unióba, mint tavaly: 2023-ban több mint 355 ezer illegális határátlépést regisztráltak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább