Kiemelt Külföld

Egy new yorki iskola arra bátorítja a gyerekeket, hogy ne használják az „apa”, „anya” kifejezést

Honnan jöttél helyett, mi a kulturális háttered…

Az egyébként keresztény intézmény egy tizenkét oldalas útmutatóban adott iránymutatást a megfelelő nyelvhasználatra.
Egy manhattani magániskola arra bátorítja a tanulóit, hogy ne használják az „apa”, az „anya”, illetve a „szülők” szavakat – írta meg a New York Post-ra hivatkozva a mandiner.hu. Véleményük szerint ezzel ugyanis „feltételezéseket” tesznek a nebulótársaik otthoni környezetére.

A Grace Church School episzkopális oktatási intézmény egy 12 oldalas útmutatóban fejtette ki, hogy mit kellene tenniük a diákoknak és a tanároknak, hogy segítsék az iskolának a befogadást célzó küldetését. A dokumentum több kerülendő kifejezést is tartalmaz, de szerencsére megoldást is kínál. A fentebb említett „elavult” kifejezések helyett ajánlatosabb a „felnőttek”, illetve a „nevelők” szavakat használni. Emellett a „dadus”, illetve a „bébicsősz” kifejezések helyett is inkább a „gondozót” javasolja.

Az útmutató szerint minden család másképpen épül fel. Éppen ezért – mint írják – fontos, hogy az iskolai nyelvezet is tükrözze ezt a fajtat sokszínűséget. A dokumentum emellett kitért arra is, hogy hogyan is kell megfelelően használni a genderrel, a szexulális orientációval, a rasszal, illetve a nemzetiségekkel kapcsolatos kifejezéseket. Így például azon kérdés helyett, hogy „Honnan jöttél?” az a megfelelő érdeklődési mód, hogy „Mi a kulturális/etnikai háttered?”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább