Belföld Kiemelt

Döntött a Kúria: újraszámolják a főpolgármester-választás összes érvényes szavazatát

A Kúria vasárnap közzétett döntése szerint újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat.

Újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat a Kúria döntése alapján. A Kúria honlapján közzétett határozat szerint

a Nemzeti Választási Bizottság eredeti határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását, ezt meghaladóan a határozatot helybenhagyja.

Hozzátették: a Kúria végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Megjegyzendő továbbá, hogy a döntés elvi tartalmáról szóló részben az is szerepel még a határozatban:

A bírósági felülvizsgálati kérelemben kétség szintjén megfogalmazott felvetések nem adnak alapot a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítésére és a választás megismétlésének elrendelésére.

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Akkor úgy határoztak, hogy az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia, ez az, ami most megtörtént.

Karácsony Gergely reagált: „Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!”

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait” – írta a döntésre reagálva a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette: „A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz.

Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják

– fogalmazott a főpolgármester, hozzáfűzve: „Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben”.

Mint írta, csak akkor fogja tisztességes folyamatnak elfogadni az újraszámlálást, ha „nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják ki tudja hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket, és végzik el az újraszámlálást.

A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie. Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!

– szögezte le Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid: „Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye”

Vitézy Dávid szintén Facebook-posztban reagált a Kúria döntésére. Mint írta: „senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség, és az is, hogy csökken”, ám abban biztos, hogy „bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében teljes újraszámláláshoz vezetne”.

Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.

–  emelte ki, majd Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnökének friss blogbejegyzését idézte, miszerint hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlálását rendelte el.

A szavazólapokról, amelyeket a választás óta a kerületi polgármesteri hivatalok részeként működő helyi választási irodák őrzik azt írta, „bízik benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzáférni”. Továbbá arra kérte a kistisztviselőket és a pártok delegáltjait, hogy legyenek jelen az urnák felnyitásakor, és éljenek az ellenőrzés törvényes lehetőségével.

Az összes parlamenti párt delegáltjaival működő NVB felelőssége, hogy a Kúria és a törvények által az újraszámlálás felügyeletére kijelölt szervként megkérdőjelezhetetlen módon gondoskodjon a lebonyolításról

– húzta alá a főpolgármester-jelölt. „Türelemmel várom az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét” – írta posztja végén Vitézy Dávid.

Hogyan jutottunk el ide?

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, és a korábbi kisebb – mindössze 41 szavazatnyi különbséggel – de továbbra is Karácsony Gergely maradt a győztes,  Vitézy Dávid és Karácsony Gergely egyaránt fellebbezett a választás eredményét megállapító új határozat ellen.

Vitézy Dávid arra hivatkozott, hogy a IV. és a VII. kerületekben túl vékonyan húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét, valamint arra, hogy az újraszámlálásnál is változott a szavazati arány. A Kúria június végén még úgy döntött, hogy nincs indok a választás megismétlésére. Ugyanígy döntöttek Karigeri fellebbezésével kapcsolatban is.

Karácsony elfogadta a döntést, Vitézy azonban az Alkotmánybírósághoz fordult, ennek következtében született meg a fentebb is említett határozat arról, hogy a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia.

Ennyi idő lehet a szavazatok újraszámlálására

A választás utáni jogorvoslat akárjúlius közepéig is elhúzódhat. Abban a tájékoztatásban egy ponton az a mondat is szerepel, hogy:

Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak 6 napjuk van a törvény szerint.

Alighanem ennek alapján írt Karácsony Gergely is arról, hogy fentebb, hogy az NVM-nek 6 nap áll a rendelkezésére (a Kúria fenti, terjedelmes határozatában nincs külön szövegszerű rendelkezés arra vonatkozóan, hogy meddig kell végrehajtani az újraszámlálást).

Forrás: Index,

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább