Belföld

Donáth: ilyen ellenzékkel biztosítottak az újabb kétharmadok

Donáth Anna keményen beleszállt az ellenzéki összefogásba, amelyet nem rég még ő is támogatott.

Az európai parlamenti képviselőt hónapok óta építgeti a Momentum, mint a párt (óriásplakát)arcát és reménységét. Donáth Anna egy rövid, de meghatározó időszakban – a 2022-es kampányban és az ellenzéket lesújtó választási vereség után – már vezette az ellenzéki pártot. Most egy jövőértékelő beszéddel tért vissza a napi politikába, hogy irányt mutasson a Momentumnak, és egyfajta ellenzéki alternatívát fogalmazzon meg.

Jövőértékelő beszédében a visszatérő politikus a momentumos közösség előtt hangsúlyozta: generációjuk feladata, hogy megállítsák azt az „ámokfutást”, amit ma magyar politikának neveznek, ehhez azonban radikálisan mást kell csinálniuk, le kell szállniuk a „régi ellenzéki vonatról”. Donáth Anna szerint a 2022-es választás eredménye megmutatta, hogy

„ezt a rendszert egy színtelen, szagtalan, a legkisebb közös nevezőre építő sokszereplős összefogással nem lehet leváltani.”

A momentumos politikus hozzátette, hogy ha ezen az úton mennek tovább, újra és újra kétharmad lesz a vége. Emellett azt is kifejtette: az ellenzék dolga nem lehet csak az, hogy az ellentétét mondja mindannak, amit a kormány állít.

„A látszattevékenységek nem hoznak igazi változást, ki kell menni a fényre, vállalni kell magunkat, mert a hűs árnyékból nem lehet kormányt buktatni. Úgy tűnt, hogy április 3-a után ezt mindenki megértette. Hát, majdnem mindenki” – fogalmazott Donáth Anna, akinek a szavait nehéz nem úgy értelmezni, mint üzenetet a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának.

Az Index megkérdezte, hogy lesz-e ellenzéki együttműködés a 2024-es önkormányzati választásokon, de szerinte az ellenzékiség rákfenéje állandóan technikai kérdésekről beszélni.

„Hol van még 2026, hol van még 2030 vagy 2034? Ne dátumokat és kampányokat nézzünk, hanem kezdjük el végre a munkát. Ez volt az egyik fő üzenetem. Minden ilyen választástechnikai kérdést azokra hagyom, akiknek más gondolatuk nincs, mint az, hogyan lépjünk a következő szövetségre holnap. De szövetséget csak abból lehet építeni, aminek tartalma van, és tovább nem lehet elodázni, hogy ne legyen tartalom. Új alternatíva kell” – fogalmazott a momentumos politikus.

Forrás: Index

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább