Belföld

Donáth Anna Márki-Zaynak üzent

Donáth Anna Márki-Zaynak üzent: egy hónapja arra vár mindenki, hogy kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat.

 

A Momentum új elnöke úgy érzi, az ellenzék az előválasztás után hátradőlt, holott szerinte „minden egyes olyan perc, amikor nem a kormányváltásért és az egység megteremtéséért dolgoznak, amikor nem az emberek problémáival foglalkoznak, az egy-egy lépés hátrafele a kormányváltástól”. Donáth a Telexnek azt is elmondta: nem mond le a brüsszeli mandátumáról, de nem zárja ki, hogy egyszer a magyar országgyűlésben politizáljon, ahogy azt sem, hogy júniusban újra elindul a pártelnöki címért.

 

A Momentum új elnöke úgy érzi, az ellenzék az előválasztás után hátradőlt, holott szerinte „minden egyes olyan perc, amikor nem a kormányváltásért és az egység megteremtéséért dolgoznak, amikor nem az emberek problémáival foglalkoznak, az egy-egy lépés hátrafele a kormányváltástól”. Donáth a Telexnek azt is elmondta: nem mond le a brüsszeli mandátumáról, de nem zárja ki, hogy egyszer a magyar országgyűlésben politizáljon, ahogy azt sem, hogy júniusban újra elindul a pártelnöki címért.

Előválasztás

A Telexnek adott interjút Donáth Anna. A Momentum új elnöke szerint nem volt koherens a Momentum előválasztási kampánya, túl sok üzenetet akartak átadni. „Az emberek nem értették, hogy most éppen elszámoltatni szeretnénk, vagy nyugati Magyarországot teremtenénk. Nem meséltük el, hogy ezek a különálló elemek ugyanarról szólnak” – magyarázta Donáth, aki szerint mindannyian felelősek Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölti eredményéért. „A mi közös felelősségünk, hogy nem tudtunk elég fogódzkodót adni a választóinknak ahhoz, hogy elhiggyék, a Momentum garanciája lesz annak, hogy előre megyünk, és nem hátrafelé” – fogalmazott.

Donáth azt mondta: „Fekete-Győr András nélkül nem lenne ma Momentum, a szíve-lelke-motorja volt a közösségnek”, ugyanakkor úgy véli, minden politikai közösség életében vannak olyan pontok, amikor újabb arcra, újabb lendületre van szükség. Ez történik most a Momentumban – vélekedett.

Kampányüzemmód

Arról, hogy pártelnökként milyen változásokat tervez a Momentumban, Donáth elmondta: fel kell készíteni a Momentum szervezetét és struktúráját a kampányüzemmódra, és új lendületet kell adni a pártnak.

Szerinte sokan hátradőltek az előválasztás után, és az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. „Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat” – nehezményezte Donáth, aki szerint sokkal fontosabb feladat lenne, hogy elkezdjenek végre a választóikkal beszélni, és megmutassák, hogy az ellenzéki közösség képes együtt dolgozni.

A pártelnök úgy érzi, Márki-Zay Péter győzelme meglepetést okozott, és mintha a pártok kicsit azt gondolnák innentől kezdve, hogy már nem őket nyomja a felelősség súlya. „Biztos vagyok benne, hogy nem ez történne, ha egy párt adta volna a miniszterelnök-jelöltet” – fogalmazott a Donáth, aki szerint „minden egyes olyan perc, amikor nem a kormányváltásért és az egység megteremtéséért dolgoznak, amikor nem az emberek problémáival foglalkoznak, az egy-egy lépés hátrafele a kormányváltástól”.

Donáth egyébként „látja az erőt” Márki-Zayban, hogy végig tudja vinni azt, ami a miniszterelnök-jelöltséggel jár, és örülnek is a sikerének, „hiszen azokat az üzeneteket tűzte zászlajára, amiket a Momentum is képvisel a megalapítása óta”, azt azonban hibás lépésnek tartja, ha a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdenek el hadakozni. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Márki-Zay Péter múlt héten migránsszámlálót helyezett el a déli határkerítésnél, és egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán végrehajtotta a Soros-tervet a menekültek betelepítésével.

„Veszélyesnek tartom a narratívaháborúkat, mert azzal azt üzenjük mi is, hogy egy következő kormányzás se lesz tartalmilag és mélységében más” – mondta Donáth, valamit hozzátette: azt sem szeretné, ha a közös kampány uszításon és gyűlöletkeltésen alapulna. „Lehet, hogy ezzel akár kétharmados sikereket is el lehet érni, ez a Fidesz receptje, de azt is látjuk 11 év fideszes kormányzás után, hogy milyen mély sebeket okoz a társadalomban. Bármi is lesz az eredmény jövő áprilisban, az ország egyik fele mély letargiába fog esni. Nekünk ezzel is foglalkoznunk kell, nem mélyíthetjük tovább az árkokat csak azért, mert populista gyűlöletkeltéssel könnyebben lehet szavazatokat szerezni. Nem elég a választást megnyerni, hanem azért kell választást nyerni, hogy egy új Magyarországot építhessünk” – fogalmazott.

A jövő

Donáth a Telexnek beszélt arról is, hogy pártelnökként nem mond le a brüsszeli mandátumáról, de nem zárja ki, hogy egyszer a magyar országgyűlésben politizáljon. „Ugyanannyira fontosnak tartom az európai színtéren való jelenlétet és képviseletet, mint a hazait. Ott fogok politizálni, ahol a legtöbbet tudom hozzáadni a közös sikerhez” – mondta.

Donáth szerint pártelnöki szereplésének fokmérője az lesz, hogy „a közösség hat hónap után azt érzi-e: erősebb-e, mint valaha, összetartóbb-e, mint valaha, és bármi is legyen a jövő áprilisi választás eredménye, úgy érzik-e mindannyian, hogy minden tőlük telhetőt megtettek a változásért”.

Hozzátette: van egy víziója Magyarországról és a Momentumról, ennek megvalósításához pedig idő kell, ezért nem zárta ki, hogy júniusban újra elindul a pártelnöki címért.

atv.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább