Belföld

Donáth Anna európai szintű törvénnyel sarcolná meg a Facebookot

Egymagában képes egy kitiltással törölni a múltunkat, és az évek alatt felépített online személyes és üzleti kapcsolati hálónkat…

A momentumos Donáth Anna kedden jelentette be, hogy minden erejével azért fog dolgozni, hogy az Európai Unió egy európai Facebook-törvényt alkosson, mely többek közt arra kötelezné a Facebookot, hogy fizessen a felhasználóknak és a médiának is. Donáth szerint a Facebook mostanra egymaga képes törölni az emberek múltját, ezért az EU-nak lépnie kell, hogy változtasson az ilyen platformok működésén – olvasható a politikus bejegyzésében.

Mint írja a Facebook önkéntes bíróként viselkedve letörölte a szíriai kínzások bizonyítékait taglaló hivatalos dokumentumokat, ellehetetlenítve ezzel súlyos bűnök megismerését egy hivatalos bírósági eljáráson. Az Instagram (mely szintén a Facebook tulajdona) molett modellek fotóit, éppúgy letörölt, mint szoptató anyák képeit. Januárban pedig az egész világsajtót bejárta a hír, hogy Donald Trump amerikai elnök fiókját előbb elérhetetlenné tette, majd végleg törölte a Twitter – és ebben a hírben nem az a lényeg, hogy ezt jól tette-e vagy sem, hanem hogy kontroll nélkül megtehette.

Magyarázat, illetve bocsánatkérés, persze, néha jött. Utólag. De akkor már késő volt, amit egyszer az adatokat tároló cég kiiktat a platformjáról és ezáltal a “köztudatból” is, örökre elveszett. A Facebook magáncégként dönt arról, hogy milyen tartalmak kerülhetnek fel az oldalra és milyenek nem, sokszor fittyet hányva nemzeti, európai vagy bármilyen jogszabályra, alkotmányra és a társadalmi közmegegyezésre. Úgy, hogy semmit nem tudunk arról, hogy kik, mikor és mi alapján döntenek. Nem az a baj, hogy eltávolítanak bizonyos tartalmakat. Természetesen vannak olyan témák, amelyekben a társadalmi közmegegyezés és az azokat tükröző jogszabályok kötelezik őket erre.

A baj az, hogy a törlés átláthatatlan, visszavonhatatlan, és az törlés mögötti döntés ellen fellebbezési lehetőség gyakorlatilag nem áll rendelkezésre. Aki bármilyen problémával próbált már a Facebookhoz fordulni, tudja, mennyire cinikusak: csak bejövő üzenetek jönnek az oldaltól, nekik küldeni bármit gyakorlatilag lehetetlen. Nincs egy telefonszám amit felhívhatunk, nincs egy e-mail cím, amire írhatunk és nincs egy ügyfélszolgálat, amit felkereshetünk. Ezek csak azoknak a cégeknek járnak, akiknek az adatainkat eladják.

Donáth szerint a Facebooknak fizetnie kellene az adathasználatért a felhasználóinak. A momentumos politikus ezt ráadásul azokra az iparágakra is kiterjesztené, amelyeket az ilyen óriásplatformok tönkretettek, miközben használták a tartalmaikat, beleértve ebbe például a médiát. Szerinte az óriásplatformoknak emellett:

átláthatóvá kellene tenniük az algoritmusaikat;
létre kellene hozniuk egy független európai szervezetet, amelyhez a felhasználók fordulni tudnak panaszaikkal;
a szólásszabadságot nem cégeknek, hanem európai és nemzetállami hatóságoknak, illetve bíróságoknak kellene szabályozniuk és betartatniuk;
a felhasználok kezébe kéne adni a döntést arról, hogy mikor, kinek és mennyi adatot adnak át;
és kötelezővé kellene tenni annak biztosítását, hogy az adatok, profilok könnyen letölthetőek, költöztethetőek legyenek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább