Kiemelt

Dömötör: a szankciókkal nem mindenki jár rosszul, de Európa a jár a legrosszabbul

Számos témakörben tettek fel kérdéseket a szegedi lakossági fórumon Dömötör Csaba parlamenti államtitkárnak. Kérdezték többek között a szankciókról, baloldalról, ukrán helyzetről és a migrációról is.

„Nem mindenki jár rosszul, de Európa jár a legrosszabbul” – mondta az államtitkár a szankciókról.

Elmondta, hogy amíg Európa gazdasága egyre lejjebb csúszik, addig Kína és az USA gazdasági növekedéssel számol. Oroszországot bár több szankció is hátrányosan érintette, összességében a felhajtott árak miatt a kevesebb eladott energiahordozóval nagyobb bevételre tettek szert, mint korábban. Az uniós szankciók a gáz és olajár felhajtása után, most a hazai energiaellátást is fenyegetik. Nem csak Paks bővítését blokkolnák, hanem a meglevő orosz erőmű fűtőelemeire is szankciókat vetnének ki, amely a jelenlegi haza termelés 40 százalékát adja.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, amíg a kormány igyekszik a lakosságot segíteni a jelenlegi energiaválság idején árstoppokkal, kamatstoppal, nyugdíjemeléssel, 2000 fő alatti települések támogatásával, illetve családtámogatási rendszer fenntartásával és bővítésével, addig a baloldal azért kampányol, hogy a nekünk járó EU-s forrásokat se kapja meg az ország. Dömötör azt is hozzátette, a pedagógus béremelés akkor válik lehetségessé, ha megérkeznek az uniós pénzek.

Szerinte a baloldal madárnak nézi az embereket, amikor az amerikai támogatásokra „mikroadományokként” hivatkoznak. A rendszerváltás óta az eddigi legnagyobb beavatkozási kísérletnek nevezte és felhívta rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államokból érkezett 3 milliárdot 11 ember adta össze.

AZ ÁLLAMTITKÁR RÁMUTATOTT, HOGY MAGYARORSZÁG NEM HAJLANDÓ KÖZÖS HITELT FELVENNI UKRAJNA SZÁMÁRA, FŐLEG ANNAK TEKINTETÉBEN, HOGY A GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉSRE KORÁBBAN FELVETT EURÓPAI UNIÓS HITELT SEM FIZETTÉK KI HAZÁNK SZÁMÁRA.

Több szegedi is aggodalmát fejezte ki a növekvő migrációs nyomás miatt. Dömötör Csaba elmondta, a határvadász egységek felállítása pontosan ezért történt, a déli határ védelmét folyamatosan erősítik, ahol 2020-hoz képest ötszörösére nőtt az illegális határsértések száma, idén már több mint 250.000 eset történt.

Forrás: SzegedMA

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább