Belföld Gazdaság Kiemelt

DK-s hazugság az ismét terjedő „Orbán idézet”

A DK-s álhír 10 év után újabb fénykorát éli

Hiába erősödik hónapok óta a forint, az ellenzékiek sorra elkezdték „idézni” Orbánt, miszerint azon miniszterelnöknek, aki alatt az euró 300 fölé emelkedik, annak le kell mondania. Sőt, különböző mutációi is létrejöttek már az „idézetnek”, egyesek már úgy „idézik”, hogy ilyen esetben előrehozott választásokat kéne kiírni.

A kezdetekben a „hitelesség” kedvéért, még azt is hozzátették, hogy ezt Orbán Viktor 2008 áprilisában mondta a parlamentben. Kisebb kutakodás után azonban bárki kiderítheti, hogy Orbán Viktor 2008. áprilisában egyáltalán nem szólalt fel a Parlamentben.

Az Index 2013-ban – azóta terjed az álhír – nem volt rest komolyabban utánajárni a dolognak és nem csupán Orbán összes felszólalását tekintették át, de interjúit és egyéb nyilatkozatait is áttekintették egészen a kormányváltásig. „Egyik évből sem találni nyomát ilyen kijelentésnek az orbanviktor.hu archívumában, sem a beszédek, sem az interjúk között, és az MTI archívuma, de még a Google sem tud arról, hogy Orbán Viktor ilyet mondott volna valaha.” – írta 10 évvel ezelőtt a portál.

Na de akkor pontosan honnan ered?

2013 márciusában a DK-s Varju László az alábbi, elmondása szerint internetről kinyomtatott képet mutatta be egy sajtótájékoztatón. Azt valószínűleg már sosem tudjuk meg, hogy a nevetséges álhírt eredetileg is a DK hozta létre, vagy csak ők promotálták. Mint mondani szokás: “Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)

A hoax terjesztéséhez azonban gyorsan csatlakozott a DK elődpártja, az MSZ(M)P is. Az akkori szóvivőjük, Török Zsolt közleményben idézte a fenti szöveget.

Kétszínűség a javából

Kissé ironikus, hogy pont Gyurcsány pártja terjeszti a 300 forintos lélektani határról szóló álhírt, mivel a történelem során pontosan az ő kormányzása alatt emelkedett először 300 fölé az euró. Ráadásul míg 2008-ban 229 forintot is elért az árfolyam, addig 2009 márciusára (lemondásának hónapja) már 316 forintra is felugrott 1 euró értéke, amely 38 százalékos romlást jelentett.  

Összehasonlításként 2022-ben 353 forintos árfolyam volt a legerősebb, jelen pillanatban pedig 383 forinton áll az euró, amely csupán 8,5 százalékos romlás, de a héten többször is elértük a 377 forintos árfolyamot, amely értéknél csupán 6,8 százalékról beszélhetünk.

Erősebb névérték, sokkal rosszabb kereset

A DK kétszínűségét tetézi, hogy bár a forintunk névértéke valóban csökkent 2009 óta, mégis többszörösére nőttek a fizetések nem csupán forintban, hanem euróban mérve is. A Gyurcsány-kormány végén a minimálbér nettó 57 814 forint volt. Lemondása táján eléggé ingadozott a forint, ha a lemondásának pillanatában lévő 303 forintot vesszük alapul – amely egyébként alacsonyabb volt mint a hónap átlaga – akkor is Gyurcsánynál a nettó minimálbér csupán 190 euró volt. A nettó bérminimum összege 67 890 forint volt, amely 224 eurót jelentett. 

Jelenleg a nettó minimálbér 154 270 forint, azaz 402 euró. A nettó bérminimum pedig 197 106 forint, azaz 514 euró.

A 2009. I. negyedévi átlagkereset nettó 120 600 forint volt, azaz 398 euró. Sajnos a 2023-as átlagkeresetet még nem közölte a KSH, legfrissebb adatunk jelenleg a novemberi, ami azért is probléma, mert jelentős emeléseket hajtottak végre januárban. Novemberben a nettó átlagkereset 387 800 forint volt, amely jelenleg 1012 eurót jelent. Azonban az elmúlt hónapok emeléseit figyelembe véve jelenleg valahol 1050-1100 euró között lehet az átlagkereset.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább