Külföld

Disney: Pán Péter és Dumbo is rasszista lett

olvasási idő:55 másodperc

Gyerekek már nem láthatják…

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikust október óta olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló rasszista sztereotípiákra hívják fel a figyelmet – írta az Index . A figyelmeztető felirat megjelent az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is.

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok. – közölte akkor a csatorna, amely most kivette ezeket a filmeket a hét év alattiaknak szánt kínálatából. A felnőtt profilok továbbra is hozzáférnek ezekhez a művekhez.

Az 1953-ban készült Pán Pétert azért tették tiltólistára , mert szerepel benne egy amerikai őslakos figura, akit „rézbőrű” néven említenek illetve elhangzik, hogy ezek az őslakosok “érthetetlen nyelven beszélnek” .

A Dumbo-ban a varjak a rasszisták, többek között kinevették a rabszolgává vált afrikaiakat.

Az 1970-es Macskarisztokraták-ban egy vágott szemű alakot ázsiaiak karikatúrájának szántak és “külföldi ellenes”.

A Robinson család-ban aki nem a család tagja, azok mások, barbárok, akiknél erősen eltúlzott barna és sárga színű az arc stb.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább