Belföld

Die Welt: Orbán Viktor „az amerikai republikánusok Messiása”

A lap szerint az amerikai konzervatívok számára Magyarország példa arra, hogy a konzervatív politika megvalósítása valóban sikeres lehet.
Orbán Viktor nemcsak „illiberális demokráciát” hozott létre, hanem ezt a választói számára is élvezhetővé tette azáltal, hogy ultrakonzervatív politikát hajtott végre – hangoztatta Tucker Carlson, a Fox News konzervatív amerikai csatorna műsorvezetője. Ezt követően, az év elején Donald Trump bejelentette, hogy hivatalosan is támogatja Orbán Viktort, amit sokan Trump szokásos provokációjaként értelmeztek – írta a Die Welt „Az amerikai republikánusok Messiása” című cikkében.

A cikk szerint a két vezető politikus közötti kapcsolat már Trump elnöki megbízatása idején is szoros volt. Daniel Freund szerint „Trump meg akarta osztani az európaiakat, és erre semmi sem volt alkalmasabb, mint egy olyan enfant terrible-nek udvarolni, mint Orbán Viktor”.

Orbán Viktor tekintélyelvű fellépése lenyűgözi Trumpot, az amerikai konzervatívok számára Magyarország példa arra, hogy a konzervatív politika megvalósítása valóban sikeres lehet.

A cikk kiemelte, hogy Orbán Viktor a migrációs válsággal kapcsolatos kemény fellépése miatt vált az EU ellenfelévé. Máig ellenzi a polgárháborús országokból érkező migránsok befogadását. Ruth Ben-Ghiat, a New York-i Egyetem történésze úgy véli, hogy „Orbán mindig a magyar kultúra elvesztését propagálja külső hatásokon keresztül”. Freund szerint „Orbán Viktor és az amerikai konzervatívok nagyon közel állnak egymáshoz, ha családvagy LMBTQ-ellenes politikáról van szó”, és az a tény, hogy Orbán már keresztülvitte ezt a politikát, példaképpé teszi őt a republikánusok szemében.

Ben-Ghiat történész hasonlóképpen vélekedik:

Úgy tekintenek rá, mint aki megvalósította a saját álmaikat”

A történész szerint azonban csak kevesen mondják ki nyíltan, hogy „Magyarország modelljét adják el az amerikaiaknak, hogy a végén a valóságban is autokratikus államot hozhassanak létre”. Freund szintén úgy véli, hogy Orbán és Trump esetében „a konzervatív ideológia csak ürügy a választások megnyerésére, majd a demokrácia lebontására”.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább