Sport

DFB: a transz futballisták választhatják meg, férfi vagy női csapatban játszanak

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megerősítette, hogy a transznemű labdarúgók választhatnak, melyik nemi kategóriában játszanak.

A DFB közölte, hogy a transznemű, nem bináris és nemi szempontból eltérő nemű labdarúgók maguk dönthetik el, hogy férfi vagy női csapatban játszanak – jelentette csütörtökön (június 23-án) a Reuters.

A döntés az amatőr, a, a junior és a futsal bajnokságokra is vonatkozik – közölte a DFB.

“A transznemű labdarúgók mostantól egy általuk választott pillanatban csapatot válthatnak, vagy maradhatnak abban a csapatban, amelyben eddig játszottak”.

Eddig a személyazonosító okmányokban megnevezett nem határozta meg a labdarúgók játékjogát illetve azt, hogy férfi vagy női csapatban játszanak-e.  2018 óta azonban Németországban a személyi igazolványok nemre vonatkozó részében a “női” és a “férfi” mellett a “különböző” és a “nincs utalás” jelölőnégyzetet is be lehet jelölni.

“Mivel 2018 óta lehetőség van arra, hogy az emberek “sokszínűként” regisztráltassák magukat az anyakönyvi nyilvántartásban, megnőtt az ilyen státusszal rendelkezők száma” – közölte a DFB. “Ez a futballt játszó embereket is érinti, ami még fontosabbá tette az egyértelmű szabályok szükségességét”.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy a FINA nemzetközi úszószövetség egy rendkívüli budapesti kongresszuson úgy döntött, hogy minden transznemű nőt (azaz férfit) kitilt a női úszóversenyekről.

Azóta számos sportszervezet vezetett be vagy fontolgat transz-kizáró politikát, köztük a rögbi liga, amely a szabályok felülvizsgálatáig kitiltotta a transz nőket a nemzetközi versenyekről.

(nyitóképen egy brazil melegcsapat tagjai)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább