Kiemelt Külföld

Deportálná az LMBTQ embereket egy vezető üzbég politikus

olvasási idő:54 másodperc

Vagy bebörtönzés vár rájuk…

Kirill Altman Alter Ego című YouTube-csatornájának vendége volt Alisher Kadirov, az üzbég Nemzeti Ébredés párt elnöke. A közel másfél órás beszélgetés során kitértek a közép-ázsiai ország LMBTQ közösségére is, amelyről érdekes ötletek jutnak eszébe a politikusnak.

Kadirov elismerte, hogy az üzbég társadalom nagy változásokon megy keresztül, arról azonban meg van győződve, hogy az LMBTQ jogokkal kapcsolatban “ezer év alatt” sem változik majd a közvélekedés.

Véleménye szerint az LMBTQ emberekkel két dolgot lehet kezdeni. Vagy bebörtönzés vár rájuk, vagy megfosztják állampolgárságuktól és külföldre kényszerítik őket, ahol majd menedékjogot kapnak. Kadirov szerint az utóbbi “empatikusabb” megoldás.

“Amikor az ötletemet megosztottam a közösségi médiában, közel 100 LMBTQ ember írt rám, hogy elmondja, támogat. Közölték, hogy jelenleg képtelenség vízumot kapni azokba az országokba, amelyek elítélik Üzbegisztánt az LMBTQ emberekhez való hozáállás miatt.”

A politikus hozzátette, hogy amúgy nem támogatja az LMBTQ emberekkel szembeni erőszakot. Az országból való deportálás szerinte azonban bevált nemzetközi megoldás, 26 ország alkalmazza. Ezzel szemben Iránban és Szaúd-Arábiában halálbüntetés jár.

Üzbegisztánban a férfiak közötti szexuális kapcsolatot a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább