Külföld

Demkó: Ukrajna nem áll olyan jól a haborúban, mint ahogy azt a Nyugat hiszi

A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok a nyár végére elfoglalhatják a Donyecki-medencét.

A kedvező hadijelentések ellenére az ukránoknak is legalább akkora veszteségeik vannak, mint az oroszoknak, igaz, az ő oldalukon több a hadianyag-veszteség. Az sem igaz, amit a nyugati véleményformálók igyekeznek nagy optimistán elhitetni a világgal, hogy az ukránok jól állnak a háborúban, mondta az Index Kibeszélő Extra című műsorának Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Mint fogalmazott, nagyon nem oda futott ki ez a mostani háború, mint ahogyan azt az orosz hadvezetés az íróasztalok mögött eltervezte.

Súlyos árat fizettek az oroszok, mire kapcsoltak, hogy egész Ukrajnát nem fogják tudni elfoglalni.

Ennek megfelelően módosították is a célokat és ezért döntöttek úgy, hogy ha átmenetileg is, de lefordulnak Kijevről – hangoztatta a műsorban Demkó Attila.

Az ukrán veszteség a szakértő véleménye szerint már eléri vagy meghaladja az oroszokét, hiszen Zelenszkij elnök a napokban már arról beszélt, hogy a fronton százas nagyságrendben mérhető az ukránok napi embervesztesége. Hadianyagban, tehát harckocsikban, repülőkben és szállítójárművekben viszont az oroszok háromszor akkora veszteséget könyvelhetnek el. „Ezek közül, ami igazán fájhat az oroszoknak, az a felderítő drónok nagyszámú elvesztése” – mutatott rá az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Majd azzal folytatta, „az ukránoknak jobban fáj a járműveszteség, míg az oroszokat egyértelműen az emberveszteség érinti jobban”. Azt bátran kijelenthetjük, hogy az induló hadseregeknek mintegy 30 százaléka elveszett mindkét oldalon, csak az ukránoknál a hadiállapot és a mobilizáció miatt könnyebb feltölteni az emberállományt.

„Az ukránoknak szállított nyugati nehézfegyverzetet nem lehet azonnal bevetni, mert ahhoz először ki kell képezni a szükséges kezelőszemélyzetet, be kell őket tanítani és akkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha ezek esetleg elromlanak, tehát szervizhátteret is biztosítani kell” – hívta fel a figyelmet Demkó.

Az oroszok messze nem állnak olyan rosszul, mint amit mi a nyugati ukránbarát hírbuborékainkból leszűrünk” – hívta fel a figyelmet a biztonságpolitikai szakértő.

„Az oroszok a nyár végére elfoglalhatják a Donyecki-medencét”

Demkó Attila elképzelhetőnek tartja, hogy az oroszok a nyár végére elfoglalhatják a Donyecki-medencét, ezt sikerként könyvelik el, nem lesz általános mozgósítás Oroszországban és akkor befagynak majd a frontvonalak.

Viszont eljutni Moldováig Odesszán át, az már egy „keményebb dió”. Ott bizony

szükség lenne a haditengerészetre, a partraszállásra, azonban a Moszkva hadihajó elvesztését követően meglehetősen óvatos lett az orosz haditengerészet – folytatta elemzését Demkó Attila.

A szakértő szerint a nyugati szankcióknak van jelentőségük, hiszen a putyini rendszer „oszlopait”, a bennfenteseket támadja elsősorban. Egy általános olajembargót is megérezne Moszkva, viszont egyelőre nem biztos, hogy az uniós kőolajstop kinek fájna jobban: az oroszoknak vagy Európának – magyarázta a szakértő.

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább