Külföld

Demkó: A német szakértők sem jósolnak sok időt Ukrajnának

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán írt az ukrajnai helyzetről.

A szakértő közölte egy németországi forrásának írását is, amely szerint “a német szakértök nem adnak sok időt az ukrán hadseregnek, persze a kijevi vezetésnek is köszönhetően, de a katonai kapacitások adatait is elemezve. Jobban értik mint az amerikai elemzők. jöhet 100 vagy 200 Leo2/ meg Abrams tank, az csak meghosszabítja, de győzelmet nem hoz…nem ér semmit a legjobb tank, ha annyira aknás a terület plusz van tüzérséged amely szétlőné a nagyobb tankos támadást…a 128-as hegyivadászdandár ma csak egy zászlóalj, a 45-ös dandár max. egy ezred, sok Ukrajna mellett harcoló csecsen is ott maradt, Bahkmut és környéke nem csak orosz temetö, hiába küldenek új dandárokat, az emberanyag kezd másodosztályú lenni….”

Demkó Attila hozzáfűzte saját gondolatait is a német forráshoz:

“Kiteszek alább egy ukrán elemzést is a helyzetről, a War in Ukraine oldal jelezte eddig előre legjobban a nagyobb folyamatokat. Levelezek vele is – ő sem optimista, pedig elég nacionalista ukrán egyébként.
Itt jön a képbe az, amit az oroszok kijevi visszavonulása majd a harkivi orosz vereség és a herszoni ukrán siker után sokan mondtak az amerikai katonai (nem politikai) oldalról: tárgyalni a gyengébbnek akkor kell, amikor sikert ért el. Ez a realitás, de a moralizáló Nyugaton kimondani sem lehet a tényeket, mert az ember, mégha egy Kissinger is, gyorsan mehet önkritikát gyakorolni.

Az ukrán populáció 3%-a van a hadseregben vagy esett már el, sebesült meg, ez orosz oldalon 0.4%. Egyszerű matek, hogy hasonló veszteségek esetén ki fogy el előbb.

Persze óvatosan kell bánni az orosz sikerek továbbgondolásával. Nagy városokat ez az orosz haderő nem tud bevenni, Ukrajnát nem tudja egészében maga alá gyűrni – Ukrajna egyszerűen túl nagy méretben és túl nagy a gyűlölet is az oroszokkal szemben.

Csak éppen rosszabb helyzetben fogja Ukrajna végezni, mint ha a sikerei csúcsán tárgyal – a tavasszal talán volt lehetőség egy fájdalmas kompromisszumra, de az lezárta volna 1 hónap után ezt a szörnyűséget.
Oroszország stratégiai szinten, (gazdaságilag, politikailag, társadalmilag) hosszabb távon mindenképpen többet veszít, mint amit Ukrajna szétlőtt részével, egy befagyott konfliktussal, a Nyugattal való szakítással és a kínaiak alá beszorulással “nyer” – de ez nem fogja vigasztalni az ukránokat.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább