Külföld

Dél-Korea nemet mondott: nem fegyverzik fel Ukrajnát

Szöul nem nyújt halált okozó segítséget Ukrajnának – közölte pénteken Jun Szogjol dél-koreai elnök, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy egy ilyen lépés ártana a Dél-Koreával fenntartott kétoldalú kapcsolatoknak.
“Humanitárius és békés segítséget nyújtottunk Ukrajnának, de soha nem nyújtottunk halálos fegyvereket” – mondta a dél-koreai vezető újságíróknak, akiket a Yonhap idézett.

“Ez szuverenitás kérdése, és mi igyekszünk békés kapcsolatokat fenntartani a világ minden országával, beleértve oroszországot is”.

Putyin csütörtökön azt állította, hogy Oroszország tudomása szerint Szöul “döntést hozott arról, hogy fegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának”, hozzátéve, hogy bármilyen ilyen döntés “megrontaná a kapcsolatainkat” – írta az orsozhirek.hu.

“Hogyan fogadná a koreai köztársaság, ha megújítanánk az együttműködést ezen a területen Észak-Koreával? Tetszett volna nekik?” – tette fel a kérdést az orosz elnök.

Korábban a cseh média azt állította, hogy Washington vállról indítható légvédelmi rakétákat és tüzérségi lőszereket akar beszerezni Dél-Koreától mintegy 3 milliárd dollár értékben azzal a céllal, hogy azokat Csehországon keresztül szállítsa Ukrajnába.

Putyin megjegyzései a Moszkvában zajló Valdaj Vitaklubban tartott panelbeszélgetésen hangzottak el csütörtökön. Az orosz vezető egy dél-koreai újságíró kérdéseire válaszolt az USA és Kína közötti feszültségekről, valamint Észak-Korea nukleáris fegyverkezési programjáról.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább