Belföld Gazdaság

Debrecenben többmilliárdos alkatrészgyár épül

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. első ütemben 43 millió euró (több mint 17 milliárd forint) befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad

– közölték a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón hétfőn a helyszínen.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a város gazdasága napról napra erősödik, ami azt üzeni, „munkahely, megélhetés, vagyis a jövő biztosítva van Debrecenben”. Felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt alakították ki a több mint 700 hektáros déli ipari övezetet, amely hamarosan betelik. Európa egyik új gazdasági centruma jön létre Debrecenben, amelynek fókuszában az elektromobilitással és az energiatárolással kapcsolatos befektetések állnak – fűzte hozzá.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tulajdonos Huashou cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket, korszerű technológiával előállított fröccsöntött motor és váltóházakat gyártanak.

Hozzátette: bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd. A déli ipari parkban több mint 30 ezer négyzetméteren ipar 4.0-ás technológiával kezdi meg működését 2022 végén az új üzem – jelezte.

A gyárat a kínai érdekeltségű cég a Xanga cégcsoporttól bérli, amely üzletpolitikája húsz éve ugyanaz: kulcsrakész gyártó-, szolgáltató infrastruktúrát fejleszt – ismertette Herdon István vezérigazgató.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább