Külföld

Dániában eltörölhetik a nemváltoztatás alsó korhatárát

Hatékony az LMBTQ-lobbi tevékenysége Dániában, ahol a kormány az említett szervezet javaslatát figyelembe véve arról szavaz majd, hogy eltöröljék-e az alsó korhatárt a jogi nemváltoztatással kapcsolatban. A normalitásnak teljesen ellentmondó agyrém jogszabályi változásnak köszönhetően már gyermekként is lehetővé tennék a jogi nemváltoztatást – írja a TheLocal.dk tudósítása alapján a 24.hu.
Miközben a világ számos országában leginkább az energiaválság, az infláció, a háború és az élelmiszerhiány foglalkoztatja az embereket, a dán kormány figyelme még mindig kellően érzékeny “a sérülékeny csoportok jogaira”, és arról szavaznak majd, hogy eltöröljék-e az alsó korhatárt a jogi nemváltoztató műtéteknél.

A most érvényes szabályozás szerint ugyanis csak a 18. életévük betöltése után kérhetik az állampolgárok a nemi jelzés törvényes megváltoztatását a kormányzati dokumentumokon. Az új terv hatályon kívül helyezné ezt a limitet, de a 15 éves vagy annál fiatalabb gyermek esetében szükség lenne a szülők vagy gondviselők beleegyezésére is.

A dán állampolgárok vagy az ott élők nemének jogi megváltoztatása azt jelenti, hogy a személy megváltoztatja a nemét a nemzeti személyi nyilvántartási rendszerben, a Centrale Personregisterben (CPR).

A Dán Egészségügyi Hatóság szerint egyes transz emberek szívesebben változtatják meg nyilvántartási számukat, hogy az jobban tükrözze nemi identitásukat; a páros utolsó számjegyű CPR-szám azt jelzi, hogy a tulajdonosa nő, míg a páratlan utolsó számjegy a férfiakat jelöli. A regisztrációs szám megváltoztatásához nincs szükség arra, hogy valaki orvosi kezelést kérjen vagy igénybe vegyen – írja a TheLocal.dk.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább