Külföld

Dánia és Norvégia után most Svédország is: minden korlátozás megszűnik

Február 9-től a fertőzések számának növekedése ellenére sem lesznek korlátozások Svédországban a koronavírus miatt. A svéd kormány az enyhébb omikron változatot hozza fel indoklásként. Az egészségügyi ellátórendszer helyzete stabil, a lakosság oltottsági védettsége kellően magas.

Svédországban még nem ért véget a járvány – figyelmeztetett Magdalena Andersson miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kormány azonban egyetért azzal, hogy az Omicron kevésbé veszélyes, az átoltottság elég magas, az egészségügyi ellátórendszer helyzete pedig jó. Ez azt jelenti, hogy semmi sem akadályozza a korlátozások feloldását.

Csak azt a tanácsot tartják meg, hogy maradjon otthon az, aki beteg. A be nem oltottaknak azonban  óvatosnak kell lenniük. A miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta:

„Itt az ideje Svédország újranyitásának. A járvány még nem ért véget, de egy teljesen új szakaszba lép. Mostanra több nemzetközi tanulmány is született arról, hogy ez (Omicron) enyhébb betegségeket okoz.”

A korlátozások február 9-én esnek érvénybe. A szomszédos Dániához és Norvégiához hasonlóan a svéd egészségügyi hatóság már nem tekinti társadalmilag veszélyes betegségnek a COVID-19-et. Ezért az ezt tartalmazó törvényeket hatályon kívül kell helyezni. Eddig Dániához és Norvégiához képest a svéd kormány viszonylag kevesebb korlátozást vezetett be a közéletre. A tömegközlekedési eszközökön maszkot csak csúcsidőben kell viselni. Nem voltak lezárások, az oktatás is a szokott módon haladt.

A 100 fő feletti zárttéri rendezvényeken oltási igazolást kellett bemutatni. Ide tartoztak a mozik és a sportesemények.

A munkaadókat és az alkalmazottak arra kérik, a home office-ból fokozatosan térjenek vissza a munkahelyükre.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább