Gazdaság Kiemelt Külföld

Csődközeli állammá minősítették Ukrajnát

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború elhúzódásával növekszenek az ukrán államadósság-helyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Caa3”-ról „Ca”-ra minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

A Moody’s módszertani meghatározása alapján a „Ca” minősítés arra figyelmezteti a befektetőket, hogy az ilyen osztályzattal ellátott adós vagy már törlesztési csődben van, vagy nagyon közel jár ehhez az állapothoz. A „Ca” besorolás tíz fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody’s osztályzati metodikája alapján „Baa3”.

A mostani leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody’s kiemeli, hogy a „Ca” osztályzatú adósságkötelezettségek törlesztési csődje esetén a tipikus behajthatósági ráta a 35–65 százalék közötti sávban mozog. A cég az ukrán szuverén osztályzat visszaminősítésének indoklásában hangsúlyozza: becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) tavaly 30 százalék körüli mértékben zuhant, tekintettel az ukrán gazdaságban keletkezett jelentős károkra és a lakosság körében okozott veszteségekre. Az ukrán magánszektor mutat valamelyes ellenálló képességet, és fokozatosan alkalmazkodott a nehéz körülményekhez, emellett Ukrajna jelentős pénzügyi segítséget kap a javításokra és az újjáépítésre.

A háború azonban hosszan tartó károkat okoz a kulcsfontosságú gazdasági szektorok termelőkapacitásában, különösen annak következtében, hogy az utóbbi időben egyre hevesebb támadások érik a kritikus jelentőségű infrastrukturális létesítményeket

– áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő idézi a Kijevi Gazdaságtudományi Egyetem becslését, amely szerint az ukrajnai infrastruktúrában tavaly decemberig 138 milliárd dollár kár keletkezett, és ez a 2021-ben elért GDP-érték 70 százalékának felelt meg. A Moody’s közölte: becslése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az adományok nélkül mérve tavaly megközelítette a 30 százalékot, de a jelentős külső támogatást is beleszámolva 17 százalék lehetett a deficit. Ebben a környezetben gyorsan növekszik az ukrán kormány adósságterhe, és az adósságpályára ható kockázatok felfelé mutatnak – áll a cég elemzésében.

A hitelminősítő közölte: becslései szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta tavaly csaknem 35 százalékponttal 82 százalékra emelkedett, és 2023 végéig várhatóan meghaladja a 90 százalékot. Az elemzés szerint a Moody’s várakozása az, hogy az ukrán államadósság-dinamika végül fenntarthatatlannak bizonyul, és ez növeli a kereskedelmi hitelezőknek jelentős veszteségeket okozó, szélesebb körű adósságátrendezés valószínűségét.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább