Külföld

Cseh vezérkari főnök: A háború Oroszországgal nem elképzelhetetlen

Felkészültünk a harcra? elnevezésű konferencián Karel Řehka úgy vélte: a konfliktust tárgyalásokkal nem, csupán elrettentéssel lehet megelőzni.

Szerinte Oroszországnak reálisan látnia kell a NATO katonai erejét és azt, hogy megvan az akarat a védekezésre. Másfelől továbbra is szükséges az Oroszország által megtámadott Ukrajna segítése. Karel Řehka úgy látja: Oroszország lényegében áttért a hadigazdaságra, és a titkosszolgálati becslések szerint rövidesen megújíthatja katonai erejét.

„Oroszország Közép-Ázsián és a Kaukázuson keresztül sikeresen elkerüli a szankciókat. Atomerejét elrettentésre használja, és célirányosan destabilizál bizonyos régiókat. Hosszú távon igyekszik megbontani a Nyugat egységét, megkérdőjelezni az ottani demokráciát és az állami intézményeket” – jelentette ki a cseh vezérkari főnök. Úgy vélte: Oroszország célja “bizonytalanságot és bizalmatlanságot kelteni”.

Egy háború Oroszországgal nem elképzelhetetlen, bár pillanatnyilag nem valószínű – szögezte le Karel Řehka.

„A konfliktus kirobbanhat egy véletlen esemény következtében, de akkor is, ha az ellenfél azt elkerülhetetlennek fogja tartani” – jegyezte meg.

„Kialakulhat egy olyan lehetőség, amikor azt mondják: most vagy soha”– szögezte le a vezérkari főnök. Hangoztatta, hogy a konfliktust elkerülni csak elrettentéssel lehet.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább