Külföld

Cseh politikus: A csehek elűzték a maguk Babisát, remélhetőleg ez a magyaroknak is sikerülni fog

A Cseh Képviselőház elnöke Markéta Pekarová Adamová is Orbán bukását várja.

„Fontos Csehország számára, hogy Magyarország a változást válassza az áprilisi választásokon, ahogy mi is tettük. Lényeges, hogy az Európai Unió tagállamaiban olyan kormányok legyenek, amelyek tiszteletben tartják a demokratikus elveket” – írta a Cseh Képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová Facebookon.

Adamová szerint hasonló helyzetben van most a magyarországi egyesült ellenzék, mint a cseh ellenzék a választások előtt.

A cikk ismerteti, hogy 2020-ban egy „ideológiailag széttagolt” ellenzék fogott össze Magyarországon a Jobbiktól a Párbeszédig bezárólag.

Adamová szerint a magyarországi ellenzéki pártoknak „félre kell tenniük nézeteltéréseiket a kormányváltásig”, arról azonban nem ír, hogy utána mi fog következni.

Az elnök kritikával illette írásában Orbán Viktort, amiért „kétes természetű kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával”.

A bejegyzés után a Václav Klaus Intézet Adamová lemondását követelte.

„A Cseh Képviselőház elnökének szavai Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar választást illetően példátlanok a cseh-magyar kapcsolatok történelmében” – fogalmaztak, egyúttal arra szólítva fel a cseh kormányt, hogy határolódjanak el Adamová szavaitól, aki azonban közölte: továbbra is fenntartja nyilatkozatát.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább