Külföld

Cseh miniszterjelölt: Túlértékelik a visegrádi négyeket

A jelenlegi lengyel és magyar kormány helyett Németországra és a többi nyugat-európai országra akar összpontosítani Mikulás Bek, aki az alakuló új cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere lesz.

Mikulás Bek (STAN) szenátor, az alakuló új cseh kormány európai ügyekért felelős miniszterjelöltje szívesen gyengítené Csehország kapcsolatait a jelenlegi lengyel és magyar kormánnyal. Ehelyett Németországra és a többi nyugat-európai országra akar összpontosítani.

„A visegrádi négyes túl van értékelve” – közölte Bek. „A tapasztalatom a Szenátusban az, hogy a lengyelországi és a magyarországi kollégák mindig csak segítséget kértek tőlünk a Brüsszellel folytatott ideológiai harcuk védelméhez. Hasznosabb párbeszédeket folytattunk az osztrákokkal és a németekkel” – tette hozzá a miniszter-jelölt. Bek az első és egyelőre az egyetlen olyan tagja az alakuló kormánynak, aki ellenzi a Lengyelországot, Magyarországot, Csehország és Szlovákiát is magában foglaló

közép-európai platformot.

A cikk írt az Institut Europeum múlt hónapban nyilvánosságra hozott felméréséről is, amely azt vizsgálta, hogy a V4 országok politikusai hogyan szavaznak az Európai Unióban. Ebből kiderült, hogy míg a szlovákokkal a csehek szinte mindig egyetértenek (konkrétan 97 százalék), addig a lengyelek és a magyarok ebből a szempontból a 20. és a 21. helyen vannak. A cseh politikusok azonban így is alapvető fontosságú szövetségnek tartják a V4-et. Ez a következő kormányra is vonatkozik: a koalíciós szerződés a V4-et az Európai Unióval és a NATO-val azonos szintre helyezte.

„A visegrádi csoportban való együttműködés

minden szinten része lesz a kapcsolatainknak”

– olvasható a koalíciós szerződés külpolitikáról szóló részének rögtön az első pontjában. „A konkrét lépések fontosabbak a szavaknál, de ez a mondat meglepett” – ismerte be Mikulás Bek, aki erről akar majd beszélni a miniszterelnökkel. A cikk szerint főleg az ODS áll az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és a PiS lengyel kormánypárttal való szövetség fenntartása mögött.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább