Belföld

Cseh Katalin: Súlyos politikai mozgolódásba kezdett Orbán Viktor

Cseh Kati a külföldről pénzelt Momentum vezetője a közösségi oldalán bosszankodik Orbán Viktor miatt.

 

Súlyos politikai mozgolódásba kezdett Orbán Viktor. Nem elég, hogy az egyik legfontosabb külpolitikai célja az, hogy folyamatosan gyengítse az Európai Uniót, de most a Nyugat-Balkán destabilizációjában is szerepet játszik, aminek szörnyű következményei lehetnek. Közben az általa jelölt, bővítésért felelős uniós biztos kiszivárgott jelentések szerint komoly feszültséget gerjeszt a régióban, ezt pedig ki kell vizsgálnia az Európai Bizottság elnökének. Miről is van szó pontosan?

 

Kiemelten fontos a belső béke Bosznia-Hercegovinában, valamint az, hogy megmaradjon a balkáni régió területi integritása – azonban van, akinek fontosabb Putyin és érdekköreinek kiszolgálása, mint a béke és a stabilitás.

 

Orbán ugyanis lepaktált a boszniai szerbek szélsőséges vezetőjével, Milorad Dodikkal. Ott tartunk, hogy Bosznia-Hercegovina az 1990-es évek óta nem állt olyan közel a széteséshez és annak beláthatatlan következményeihez, mint most, miközben Orbán és kormánya pénzelni kezdte Dodikékat: helyi lapértesülések szerint 37 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök a boszniai szerbek vezetőjének.

 

A szélsőséges politikus azon dolgozik, hogy szétverje Boszniát és aláássa a Nyugat-Balkán stabilitását – ebben pedig segítő kezet nyújt neki Orbán Viktor és Várhelyi Olivér, az Orbán által jelölt, bővítésért felelős uniós biztos is. Felismerve a bajt, az Amerikai Egyesült Államok már szankciókkal sújtotta Dodikot, és közösségünknek, az EU-nak is így kellene tennie. Azonban Orbán Viktor már előre jelezte, meg fogja ezt vétózni, amivel egyszerre szolgálja ki Dodik érdekeit és ássa alá a közös, uniós fellépés lehetőségét.

 

Ráadásul miközben Várhelyinek az lenne a feladata, hogy az EU hivatalos álláspontját képviselje a boszniai helyzetet illetően, egy kiszivárgott uniós jelentés szerint a magyar biztos gyakorlatilag Orbán végrehajtójaként játszik össze Dodikkal, Bosznia-Hercegovina feldarabolását elősegítve. Miközben az EU Bosznia egysége mellett foglal állást és párbeszédre szólítja a feleket, Várhelyi a kiszivárgott jelentés szerint a szerb nacionalisták céljait támogatja, ezzel fokozva a feszültséget a régióban.

 

A helyzet rendkívül aggasztó, ezért levéllel fordulok az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, amiben vizsgálatot sürgetek az ügyben. Elfogadhatatlan, hogy egy uniós biztos az EU érdekeivel és hivatalos politikájával szöges ellentétben azon dolgozik, hogy aláássa a törékeny békét. – Írja a szélsőliberális Cseh.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább