Uncategorized

Cseh Katalin újabb kirohanása: autoriter bűnözőnek nevezte az orosz elnököt

Kedd este került terítékre az Európai Parlamentben a Cseh Katalin nevével fémjelzett Korrupció és emberi jogok című jelentés. Ismert, a Momentum európai parlamenti képviselőjéhez és családjához köthető cégek a múltban gyanús körülmények között nyertek el mintegy 4,8 milliárd forint értékű uniós támogatást. A vállalkozások a feltételezések szerint szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálták a profitot. Nemrég a gyanús ügyletek miatt a Gazdasági Versenyhivatal házkutatásokat tartott és versenyfelügyeleti eljárást indított. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, de vizsgálódik a OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal is. Cseh Katalin még 2019-ben, mandátuma elején nyerte el a korrupció elleni jelentés összeállítását mint feladatot – ám ez sem magyarázza, hogy az uniós parlamentben és frakciójában, az Újítsuk meg Európát csoportban sem téma a politikus körüli botrány.

Kampánybeszédet mondott

Az említett dokumentumban a Momentum politikusa a korrupcióellenes harc és az emberi jogok kapcsolatáról értekezik, például olyan megállapításokkal, mint: az uniós források esetében a legmagasabb átláthatósági és etikai sztenderdeknek kell érvényesülniük; az EU-nak el kellene ismernie az oknyomozó újságírók, civil szervezetek korrupcióellenes küzdelemben betöltött szerepét; illetve hogy az uniónak erősítenie kellene a jogi keretrendszerét a harmadik országokban történő emberi jogi visszaélések szankcionálására.

Cseh a jelentés strasbourgi prezentálásakor viszont főként belpolitikai tőkét próbált kovácsolni: Magyarországot például Vlagyimir Putyin orosz elnök trójai falovának nevezte.

Nekiment Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is, aki nemrég az EU szankciós politikáját bírálta. 

A felszólalás egy pontján lényegében autoriter bűnözőnek bélyegezte az orosz elnököt, aki azt hiszi, hogy bármit megtehet.

„Kampánybeszédében” bírálta a paksi atomerőmű bővítéséről, valamint a Fudan Egyetem budapesti campusának megnyitásáról szóló törekvéseket. Saját magát és szövetségeseit „pro-európai középként” azonosította, meglátása szerint ezzel szemben áll az európai szélsőjobb, amely nem érdekelt az orosz és kínai befolyás csökkentésében.

Gál Kinga: Megkérdőjelezhető Cseh neve a jelentésen

– Nem kérdés, hogy a  korrupcióval szemben a leghatározottabb fellépést támogatjuk EU-n belül és kívül. Ugyanakkor megkérdőjelezhetőnek és elítélendőnek tartom, hogy ezt az antikorrupciós jelentést egy olyan politikus neve fémjelzi, aki súlyos, több milliárd forintos csalásgyanús ügyben érintett, amiben jelen pillanatban is eljárás folyik – írta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a keddi közleményében, azt is külön kifogásolva, hogy

a momentumos politikus neve alatt futó dokumentum kitér a minősített többségi szavazás bevezetésére is, ami a fideszes EP-képviselő szerint akár politikai zsarolóeszközként is használható lenne a kisebb tagállamokkal szemben. 

Cseh Katalin korrupciós és emberi jogi témájú jelentése szerdán kaphat zöld jelzést az EP-ben.
(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább