Külföld

Csaknem 17 ezer milliárd forint a Gazprom profitja az első félévben

A részben állami tulajdonú orosz gázipari cég a háború miatt többszörösére nőtt gáz- és olajárak miatt rendkívüli nyereséget könyvelhetett el már az idei év első félévében.

A HVG szerint 2500 milliárd rubelt (napi árfolyamon 16 660 milliárd forintot) mutatott ki profitként a Gazprom az első félév végén. Az orosz állam kisebbségi tulajdonos a Gazpromban (49,3 százalék az övé), ezért a haszon jelentős része az állam kincstárat illeti meg – 1210 milliárd rubel, mintegy 8 ezer milliárd forint. Ezt még a Gazprom közgyűlésének meg kell szavaznia szeptember 30-án, de a döntés aligha lehet kétséges Vlagyimir Putyin orosz elnök birodalmában.

A Brüsszel szerint „remekül működő szankciók” ellenére az orosz cég a hatalmas bevételre úgy tehetett szert, hogy a továbbra is bővülő ázsiai piacokon adták el a földgázt, melynek ára a globális hiány miatt a többszörösére emelkedett.

A Gazprom alelnöke. Famil Szadigov azt is hozzátette, hogy a rekordbevétel mellett a cég adósságállományát is sikerült a minimális szintre csökkenteni.

(888.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább