Külföld

Ciprus az EU segítségét kérte az oroszellenes szankciókat megszenvedő ágazatoknak

Az Európai Uniónak segítséget kell nyújtania az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat megszenvedő gazdasági ágazatoknak – jelentette ki a ciprusi elnök csütörtökön Berlinben.

 

Nikosz Hrisztodulidisz a német kancellárnál, Olaf Scholz-nál tett bemutatkozó látogatásán, a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón az orosz kőolaj kereskedelmére kivetett EU-s szankciókat megkerülő olajszállító hajókra bevezetni tervezett kikötési tilalomról szóló kérdésre kijelentette, hogy Ciprus támogatja az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket és maradéktalanul be is tartja mindet.

MINT MONDTA, CIPRUS “A TÖRTÉNELEM JÓ OLDALÁN ÁLL”, ÉS NEM FOGADJA EL ORSZÁGOK TERÜLETI ÉPSÉGÉNEK MEGSÉRTÉSÉT. UGYANAKKOR AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓKRÓL HOZOTT “HELYES DÖNTÉSEK” A GAZDASÁG EGYES TERÜLETEIN “KÖLTSÉGEKKEL JÁRNAK”, EZÉRT AZ EU-NAK TÁMOGATNIA KELL EZEKET AZ ÁGAZATOKAT.

Ugyancsak kiemelten fontos, hogy valamennyi tagállam betartsa a szankciókat – tette hozzá, kiemelve, hogy a büntetőintézkedések végrehajtása “nem hatékony”, mert egyes uniós tagok “úgy döntöttek”, hogy nem tartják magukat a Brüsszelben közösen hozott döntésekhez – fejtette ki Hrisztodulidisz.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Németország és Ciprus a partnereikkel együtt kiáll Ukrajna mellett, és kitartóan támogatja a kijevi rezsimet politikailag, pénzügyileg, humanitárius segítségnyújtással és “természetesen fegyverekkel is”.

“MINDEZEN TÚL TOVÁBB FOKOZZUK AZ OROSZORSZÁGRA KIFEJTETT SZANKCIÓS NYOMÁST, ÉS GONDOSKODUNK ARRÓL, HOGY NE LEHESSEN MEGKERÜLNI A SZANKCIÓKAT” – TETTE HOZZÁ A NÉMET KANCELLÁR.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább