Külföld

Charles Michel: Készüljünk a háborúra!

Az Európai Tanács elnöke szerint „a Kremlt nem érdekli népe jóléte, az ország prosperitása, vagy a régió békéje”.

Az ukránbarát úgy látja, immáron világos, hogy  „Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, ahogy tíz éve sem állt meg a Krímnél”.

Ehelyett folytatja a destabilizációt Moldovában, Grúziában, a Kaukázus déli részén, a Nyugat-Balkánon és Afrikában. „Ha nem találjuk el az EU válaszát, és nem adunk Ukrajnának elég támogatást Oroszország megállításához, mi leszünk a következők” – írja az Európai Tanács elnöke.

Ezért azt követeli: legyünk „védelemre készek”, és „váltsunk hadigazdaság-üzemmódra”, mert „többé nem számíthatunk másokra, és nem lehetünk kiszolgáltatva választási eredményeknek Amerikában vagy máshol”.Ezért tehát „erősítenünk kell katonai képességeinket úgy Ukrajna, mint Európa számára, azért, hogy megvédhessük a demokratikus világot.”

„Beszélnünk kell nem csak a diplomácia nyelvét, de a hatalom nyelvét is” – tette hozzá.

Michel írt a pénzről is. Azt mondja, hogy míg Oroszország GDP-je 6 százalékát költi védelemre idén, az EU átlagban még mindig kevesebbet, mint a 2 százalékos GDP-arányos NATO-előírás. Ezért „prioritássá kell tennünk Ukrajnát, és többet kell költenünk okosabban, kevésbé töredezett módon”.

„Arra kell használnunk az európai költségvetést, hogy katonai felszerelést vegyünk Ukrajnának”, emellett  használjuk fel Oroszország lefoglalt vagyonának extraprofitját is arra, hogy fegyvereket vásároljunk Ukrajnának” – szólított fel.

Leszögezte: „a biztonságba való befektetés drága, de nélkülük nem tudjuk növelni védelmi ipari kapacitásunkat”. „Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra” – zárta sorait a belga.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább