Külföld

Bulgária Oroszország elhagyását javasolta állampolgárainak

Bulgária kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el Oroszországot.

 

A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult „bonyolult helyzettel” indokolta. A közlemény szerint a bolgár állampolgároknak érdemes fontolóra venniük, hogy a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket igénybe véve gyorsan elhagyják az országot. Azokat, akik mégis úgy döntenek, hogy maradnak, a tárca fokozott éberségre intette, és azt javasolta: kerüljék el a nagyobb tömegeket.

 

Október elején előrehozott választások lesznek Bulgáriában, miután Kiril Petkov tavaly decemberben hatalomra került kormányát június 22-én bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták. Petkov kormányzása alatt az ukrajnai orosz hadművelet nyomán elmérgesedett a hagyományosan jó viszony Szófia és Moszkva között.

 

Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának, arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem az előírt pénznemben, rubelben fizetett.

 

Bulgária elítélte az orosz hadműveletet, és bejelentette: nem fogja elismerni az orosz erők által ellenőrzött területeken megrendezett népszavazások végeredményét.

 

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább