Sport

Bukarestben még mindig nem fogják fel, hogy székelyek nélkül nem is létezne román hoki

Bukarestben még mindig nem fogják fel, hogy székelyek nélkül nem is létezne román hoki

Egy székelyföldi válogatott nagyjából ott lenne a világbajnoki rendszerben, ahol most a román van. Egy székelyek nélküli román csapat 2-3 osztállyal lejjebb.

Valahogy mindig csak és kizárólag a székely zászló vagy himnusz éri el a bukaresti sajtó ingerküszöbét, ha a román hokiról van szó. Az eredmények vagy az eredménytelenség sosem. A rendes bajnokságot szervezni és infrastruktúrát fejleszteni képtelen szövetség sorozatos bénázásai sosem. A bukaresti hokiélet teljes elsorvadása sosem. Az Erste Ligában szereplő csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és brassói klubok eredményei, bajnoki győzelmei sosem. Jó példa erre, hogy egyetlen román tévécsatorna sem közvetíti sem az Erste Ligát, sem a román bajnokságot, de még a válogatott világbajnoki meccseit sem.

Pedig jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy

a székelyek és magyarok nélkül román hoki sem nagyon lenne.

Vagy a világbajnokság másodosztály helyett valahol az ötödik és hatodik vonal között ingázna. A Becali-féle futballban szocializálódott román sportsajtó képtelen felfogni, mekkora siker volt, hogy az évekig a harmadik vonalban (többnyire sikertelenül) megkapaszkodni próbáló válogatott 2019-ben váratlanul feljutott a másodosztályba és a koronavírusnak köszönhetően három évig ott is ragadt.

Ez a siker pedig kizárólag a székelyföldi hoki, sőt, a magyar hoki érdeme. Az Erste Liga nélkül, amelynek szervezésében a román szövetség nem vesz részt, sőt saját bonyolult, idejétmúlt bajnoki rendszerével csupán akadályozza a magasabb szinten játszó erdélyi klubok életét, nem lett volna idén Divízió 1/A-szereplés. A magyar utánpótlásban nevelkedett, majd hazatért játékosok nélkül sem. A Sportclub és a Brassói Corona által Romániába igazolt, majd honosított orosz és ukrán hokisok nélkül sem. Ljubljanában 12 székely és hat honosított játékos volt a 23-as világbajnoki keretben, de az öt román nemzetiségű hokis közül kettő (Daniel Trancă és Eduard Căsăneanu) szintén a csíkszeredai utánpótlásból kerül ki.

A máskor tétova bukaresti szövetség vezetése, amelyből az elmúlt években sikeresen eltávolították a magyarokat, most egyből vizsgálatot és szigorú büntetést ígért. Alexandru Hălăucă elnök szerint van is a nemzeti zászlóra és jelképekre vonatkozó passzus a szabályzatban, csak azt nem tudja, hogy mi a büntetési tétel. Azt viszont alighanem nagyon is jól tudja, hogy nem lehet egyszerre jóllaktatni a példás büntetést követelő politikusokat, például Sorin Grindeanut, és a káposztát, azaz a romániai hokiélet elitjét adó székely hokisokat is megtartani. Egy nagyobb mértékű eltiltás az érintett játékosok számára (akik között az oroszok, ukránok, sőt minden bizonnyal román is ott volt, mivel a tudósítások szerint csak hárman nem hallgatták meg a magyarországiakkal együtt a székely himnuszt) évekre tönkre vágná a román hokit. és végleg elvenné a székely legények kedvét a román válogatottban szerepléstől.

Mert biztos sokan álmodnak Csíkszereda és Gyergyó nélküli román bajnokságról,

a Rokaly-testvérek, Részegh Tamás vagy Bors Huba nélküli válogatottról, csak azt nem képesek felfogni, hogy az mekkora minőségi veszteség lenne. A Kárpátokon kívül csak Galacon van komolyan vehető hokiélet, Bukarestben több mint egy évtizede jégpálya sincs. A székely hokisok legjobbjai amúgy is a magyar válogatottba vágynak (Becze Tihamérnek és Adorján Attilának össze is jött az elmúlt években), ők is szívesen szabadulnának a román szövetségtől.

Egy székelyföldi válogatott nagyjából ott lenne a világbajnoki rendszerben, ahol most a román van. Egy székelyek nélküli román csapat 2-3 osztállyal lejjebb. De a román hoki legnagyobb problémája még mindig az, hogy a játékosok a székely himnuszt éneklik…

Forrás: Főtér,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább