Külföld

Brazília elnöke rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban

A brazil fővárosban egyre nagyobb tüntetéseket tart a jobboldali tömeg…

Luiz Inacio Lula da Silva baloldali brazil elnök rendkívüli állapotot hirdetett az ország fővárosában a Jair Bolsonaro volt államfő hívei által vasárnap rendezett zavargások miatt.

A jobboldali volt kormányfő hívei szerint a baloldal elcsalta az októberi választásokat, ezért megrohamozták a brazil kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét. A rendőrségi kordont áttörve az aktivisták behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, anyagi károkat okozva az épületben. A rendőrség  végül könnygázzal oszlatott.

Bolsonaro hívei október óta az utcán vannak, folyamatosak a százezres megmozdulások. December végén egy meghiúsított bombamerényletről is érkeztek hírek.

Flavio Dino igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, már kétszáz embert tartóztattak le a brazil hatóságok, és mintegy negyven buszt foglaltak le, amellyel a tüntetőket szervezetten a fővárosba szállíthatták.

Lula elnök bosszút liheg, azt ígéri meg lesznek büntetve, akik részt vettek az ostromban.

A Legfelsőbb Bíróság három hónapra felfüggesztette Brazília kormányzóját, Ibaneis Rochát, amiért nem akadályozta a zavargásokat, és amiért „ hallgat” a történtekről.

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább