Külföld

Brazil elnök az orosz-ukrán konfliktusról: nem dőlhet el a harctéren

Lula da Silva mihamarabbi béketárgyalásokat sürget.

A brazil elnök szerint az ukrajnai háborút nem lehet kizárólag katonai eszközökkel megoldani, ezért mihamarabbi diplomáciai megoldásokat sürget – derült ki Lula da Silva Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Egy újabb háború Európa szívében nagy nehézségeket vetít előre nekünk. Felsoroltam a béke érdekében tett erőfeszítéseinket és azokat, amelyekkel megpróbáljuk elejét venni a helyzet további súlyosbodásának, aminek előre nem látható formái lehetnek.

Ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása”

– hangoztatta Lula.

„Több diplomáciára és kevesebb katonai beavatkozásra volna szükség Ukrajnában, de ugyanúgy Palesztinában és Jemenben is” – emelte ki a brazil államfő, és hozzátette, a nemzetközi jog alapelvei mindenkit köteleznek.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, reméli, hogy Brazília támogatja Brüsszel álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Felhívta a brazil elnök figyelmét arra, hogy Oroszország a hibás, amiért a dél-amerikai országnak gondjai adódtak az energetika és műtrágyaellátás terén.

Von der Leyen azzal kapcsolatban is kifejezte reményét, hogy még az idén véglegesítik a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amellyel kapcsolatban 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós aggályok miatt. Lula da Silva ugyanakkor kifogásolta az EU-nak a megállapodáshoz fűzött egyik függelékét.

Ez ugyanis olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek a brazil elnök szerint szankciókhoz vezethetnek a megállapodás rendelkezéseinek megsértése esetén.

„Partnerek között kölcsönös bizalomnak, nem pedig bizalmatlanságnak kell lennie” – tette hozzá. MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább