Belföld

Botkának Marx példakép, Horthy pedig diktátor

Szegeden az állami tulajdonú Délvidék Házban Horthy-domborműt avat a Vitézi Rend.

„Sajnálatos módon az elmúlt kommunista évtizedek hatása a napjainkban is érezteti hatását. Ennek okán történhet meg az, hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr, a Vitézi Rend alapítójának a nevét a mai napig egyesek összevonják (hazug módon) negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét.” – írja a Vitézi Rend, amely igyekszik visszaállítani a kormányzó renoméját.

Megjegyzik azt is, hogy „hazánk megmentésére a kormányzó úr Szegedről indult egykor, így nagy szomorúságra ad okot, hogy pont Szegeden nincs egy emlékhelye sem a kormányzónak”. 

Ezen változtatnak október 15-én, ahol egy történészi konferencia után nyitják meg az „Országgyarapító Horthy Miklós történeti kiállítást”, amelyen felavatják a Horthy-domborművet és többek között beszédet mond Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság fideszes országgyűlési képviselője.

Botka tiltakozik

Az egykori szocialista politikus, Szeged polgármestere az elmúlt 15 évben több alkalommal is meggátolta, hogy Szeged méltóképpen megemlékezhessen Magyarország harmadik kormányzójáról. Botka László felelevenítette a kommunizmusban tanultakat, szerinte Horthy egy vérbe fojtott diktatúrát vezetett, amely nem lehet példakép és ezért a szobrának sincs helye Szegeden, nem úgy mint Marxnak. Szerencsére a döntés most nem az övé, mert az állami tulajdonú Délvidék Házba nincs beleszólása.

Botka László arról is nyilatkozott, hogy egyetlen XX. századi diktatúra sem lehet példakép. Azt megtudhattuk, hogy szerinte a Horthy-rendszer diktatúra volt, de szerkesztőségünket érdekelte mit gondol az alábbiakról:

– Kijelentése alapján elítéli a kommunizmust?

– Elítéli az 56-os forradalom véres megtorlását levezénylő marxista-leninista pártot, az MSZMP-t?

– Elítéli saját magát, amiért a rendszerváltozás után aktív szocialista politikusként segítette a diktatórikus kommunista MSZMP utódpártját, az MSZP-t?

– Elítéli édesanyját, Botka Lajosnét aki szintén a szocialista pártelit országgyűlési képviselőjeként fiával egyetemben nem csak a kommunista rendszer fenntartásán dolgozott, de a Gyurcsány-kormányokat is végigasszisztálta?

Botka a kérdésekre még nem válaszolt, de annak tudatában egyértelműek a válaszok, hogy Szegeden a mai napig található Marx-dombormű, amelyet Botka nem hajlandó eltávolítani, hiába tiltakoztak számtalan alkalommal ellene. A proletár internacionalizmus helyett most a globális internacionalizmust hirdeti, de mondani szokás „a kommunista nem vész el, csak átalakul”.

 

A Vitézi Rend közzétette az esemény meghívjóját:

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább