Külföld Sport

Boris Johnson: Biológiai férfiak ne versenyezzenek a női sporteseményeken!

Boris Johnson: Biológiai férfiak ne versenyezzenek a női sporteseményeken!

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy lehet „ellentmondásos” ez az álláspontja. 

 

A transznemű sportolók kérdése a transznemű kerékpáros Emily Bridges ügye kapcsán merült fel Angliában – írja BBC.

Bridgesről nemrégiben a kerékpársport világszervezete úgy ítélte meg, hogy nem indulhat első női elit versenyén.

Johnson egy sor kérdésről beszélt, többek között az úgynevezett konverziós terápia tilalmával kapcsolatos kormányzati megközelítésről, mielőtt hozzátette: „Nem hiszem, hogy biológiai férfiaknak női sporteseményeken kellene versenyezniük. Lehet, hogy ez ellentmondásos dolog, de nekem ez tűnik ésszerűnek.”

„Történetesen azt is gondolom, hogy a nőknek olyan tereket kellene biztosítani – legyen szó kórházakról, börtönökről vagy öltözőkről -, amelyeket a nőknek szentelnek. Ennél tovább nem fejlődött a gondolkodásom ebben a kérdésben” – mondta a miniszterelnök.

„Ha emiatt konfliktusba kerülök másokkal, akkor ezt mind meg kell oldanunk. Ez nem jelenti azt, hogy nem szimpatizálok azokkal az emberekkel, akik nemet akarnak változtatni, és létfontosságú, hogy a lehető legtöbb szeretetet és támogatást nyújtsuk az embereknek az ilyen döntések meghozatalához.”

„Ezek összetett kérdések, és nem oldhatók meg egyetlen gyors, egyszerű jogszabállyal. Sok átgondolásra van szükség ahhoz, hogy ezt jól csináljuk.”

Johnson megjegyzéseire reagálva az LMBTQ szervezet, a Stonewall azt mondta: „A transz emberek ugyanolyan lehetőségeket érdemelnek, mint mindenki más, hogy élvezhessék a sport előnyeit, és a transz emberek részvételének általános kizárása alapvetően igazságtalan” – írta a szervezet.

Borítókép: EPA

Forrás: Neokohn

Leave a Comment

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább