Belföld

Bóka János: Nem lesz konfliktusmentes a 2024-es EU-elnökség

Nekünk, magyaroknak van víziónk, stratégiánk és megoldási javaslatunk Európa válságtüneteire – fogalmazott a Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Leszögezte a magyar elnökség fő célját is:

„Vissza akarjuk adni a politikai kezdeményezés, valamint a straté­giai iránymutatás lehetőségét a tagállamok kezébe. Minden kezdeményezést és javaslatot abból a szempontból fogunk megvizsgálni, hogy az a valódi problémákat kezeli-e. Erősíti-e a tagállamokat, ad-e új eszközöket, lehetőségeket a számukra?”

Mindent a lojális együttműködés, valamint a tisztességes közvetítő szerepéből fogják vizsgálni, ahogy az szerinte az elnökséget vivő tagállamtól elvárható.

Viszont hozzátette,

„ettől függetlenül vagy éppen ezért a magyar uniós elnökség nem lesz konfliktusmentes”.

A miniszter szerint valójában egy új Európa-politika és egy új európai politikai többség lehetősége a tét, és úgy véli, hogy a magyar elnökség ennek az alternatívának a megerősítésében is szerepet játszhat.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább