Külföld

Bloomberg: Szaúd-Arábia csak az USA-nak emelte az olaj árát

Az állami irányítás alatt álló Saud Aramco 20 centtel emelte az Egyesült Államokba szállított nyersolaj novemberi hivatalos eladási árát, miközben a legfontosabb piacának, Ázsiának szóló árakat nagyjából változatlanul hagyta októberhez képest.
Eközben az északnyugat-európai és a mediterrán régióra vonatkozó összes hivatalos eladási árat csökkentették – írta a Bloombergre hivatkozva az oroszhirek.hu.

A világ legnagyobb nyersolajtermelője az Ázsiának szánt közepes és nehéz típusokat hordónként 25 centtel emelte az előző hónaphoz képest, az extra könnyű fajtát pedig tíz centtel csökkentette.

Az Arab Light Ázsiába irányuló novemberi eladási árát hordónként 5,85 dolláros felárral határozták meg a regionális referenciaérték felett. Az ügynökség által megkérdezett kereskedők 40 centes emelést prognosztizáltak, reagálva a nyersolaj iránti kereslet helyreállásának legújabb jeleire az egyik legnagyobb piacán, valamint a Kína által kiadott új üzemanyag-exportkvótákra.

Egy erőteljes emelés tovább szűkítette volna a nyersolaj globális piacát, miután az OPEC+ úgy döntött, hogy a jövő hónaptól napi kétmillió hordóval csökkenti a kitermelési célt. Washington szerint ez “rövidlátó” döntés volt egy olyan időszakban, amikor számos ország “a megemelkedett energiaárak miatt szenved”.

A nyersolaj világpiaci ára június óta csökken, miután a világ egyik legnagyobb olajtermelője és -exportőre, Oroszország ellen bevezetett, Ukrajnával kapcsolatos szankciók nyomán emelkedett. A jelenlegi, hordónkénti 90 dollár körüli ár még mindig csaknem 20%-kal magasabb az előző évekhez képest, ami világszerte hozzájárult az infláció fájdalmas emelkedéséhez.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább