Gazdaság

Bloomberg: India olajimportjának fele már Oroszországból érkezik

Az Indiába irányuló orosz olajexport májusban új rekordot ért el – jelentette szerdán a Bloomberg hajókövetési adatokra hivatkozva, számol be az oroszhirek.hu

Moszkva az elmúlt hónapban India teljes olajimportjának 46 százalékát tette ki, ami elképesztő ugrás az orosz nyersolaj vásárlására vonatkozó nyugati korlátozások előtti kevesebb mint 2 százalékos importhoz képest – mutatták ki a Kpler elemző cég adatai.

India hagyományos közel-keleti beszállítóinak szállítmányai elmaradtak Moszkvától, mivel Újdelhi a nyugati országok által bevezetett hordónkénti 60 dolláros árkorlátozást követően jelentős árengedményekkel vásárolt orosz olajat.

Áprilisban az Indiába szállított orosz nyersolaj átlagára 68,21 dollár volt hordónként, míg a szaúdi olaj 86,96 dolláron állt – írja a Kpler.

„Igaz, Kína is jóval több orosz nyersolajat vett az elmúlt évben, az import rekordokat döntött, de India, az USA stratégiai partnere az, amely belépett az orosz gazdaság támogatásába” – jegyezte meg a Bloomberg.

A kiadvány azonban rámutatott, hogy nem minden indiai finomító áll készen az orosz olajszállítások feldolgozására, mivel ezeket az üzemeket nem a nehezebb nyersolajkeverékek feldolgozására tervezték.

„A BPCL mumbai finomítójának például nincs kokszolója – egy olyan egység, amely lehetővé teszi az oroszhoz hasonló nehezebb, kénes nyersolaj feldolgozását -, így a feldolgozott nyersolajnak körülbelül a tizede orosz” – mondta a finomító egyik vezetője az lapnak. Ez alacsonyabb, mint India néhány újabb üzemében, ahol ez az arány eléri a 40 százalékot.

Bár a finomítók konfigurációja továbbra is korlátozó tényező, az olaj megfelelő árazása és az infrastruktúra korszerűsítését célzó tőkebefektetések beáramlása három-négy éven belül megváltoztathatja a helyzetet – írja a lap.

„Az indiai finomítók messze, messze túlszárnyalták azt, amit lehetségesnek gondoltunk” – mondta Jamal Qureshi, a Petro-Logistics stratégiai és elemzési ügyvezető igazgatója. „Gyorsan lecserélték az Ural típushoz hasonló minőségeket, amire számítottunk, de ezen túlmenően más minőségektől is visszaléptek”.

Márciusban Oroszország legnagyobb olajtermelője, a Rosznyefty megállapodást írt alá az Indian Oil Corp. vállalattal, az ország vezető finomítójával, hogy jelentősen növeljék az olajellátást és diverzifikálják az országba szállított olajfajtákat.

Moszkva és Újdelhi abban is megállapodott, hogy a legutóbbi megállapodásukban az Ázsiára összpontosító dubaji olajárszabványt használják, felhagyva az Európára összpontosító Brent-szabvánnyal, mivel Moszkva az olajeladásokat Ázsia felé tereli.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább