Külföld

Bloomberg: Az amerikai külügyminiszter hamarosan pótolja az elmaradt kínai útját

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a következő hetekben Kínába utazhat, és ott találkozik Hszi Csin-ping elnökkel. Erről a Bloomberg alapján az oroszhirek.hu számolt be az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

 

Szerintük az Egyesült Államok a fennálló feszültségek ellenére újra fel akarja venni a magas szintű kapcsolatokat a Kínával.

Korábban Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági asszisztense a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy Washington nem tartja elkerülhetetlennek a konfliktust vagy a hidegháborút a Kínával.

Azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Kína arra törekszik, hogy „megakadályozza, hogy a verseny konfliktusba torkolljon”.

Ezt megelőzően Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy Washington nem tűri el, hogy Kína „kényszerítse és megfélemlítse” szövetségeseit és partnereit.

Austin támogatását fejezte ki Washington „szabad, nyitott és biztonságos Indo-csendes-óceáni térségre” vonatkozó elképzelése mellett, amely a legjobb módja Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására a térségben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább