Külföld

Blinken: Elképzelhető, hogy Putyin túlmegy Ukrajna határain

Az amerikai külügyminiszter hozzátette: amennyiben az oroszok NATO-tagországot támadnak meg, az USA közbe fog lépni.
Az amerikai külügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy Putyin túlmegy Ukrajna határain – ezt nyilatkozta tegnap az ABC hírcsatornának adott interjújában.

Blinken azt is hozzátette: amennyiben az oroszok NATO-tagországot támadnak meg, az USA közbe fog lépni.

Az amerikai elnök, Joe Biden többször is megismételte, hogy nem fog amerikai csapatokat rendelni Ukrajnába. Az amerikai külügyminiszter azonban fontosnak tartotta megjegyezni: amennyiben az oroszok továbbmennek és NATO-tagországot támadnak meg, ők közbe fognak lépni.

Antony Blinken az ABC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Putyin meg akarja buktatni az ukrán kormányt. Arra a kérdésre, hogy az oroszok Ukrajnán túli területeket is megtámadnak-e, azt válaszolta: „Lehetséges, de van valami olyan, ami ennek útját állja, ez pedig nem más, mint a NATO 5. cikkelye, miszerint »aki egy NATO-tagállamot megtámad, az valamennyi NATO-tagállamot megtámadja«”.

„Az elnök nagyon egyértelműen világossá tette, hogy a NATO területének minden négyzetcentiméterét védeni fogjuk” – biztosította a NATO tagjait.

„Meg fogjuk védeni NATO-szövetségeseinket, ha arra kerül sor. De jelenleg inkább Ukrajnára koncentrálunk és arra, hogy megpróbáljuk megakadályozni Putyin elnököt, hogy ennél is tovább menjen. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy amit csak elérhet, az kell neki”.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább