Külföld

Biden: Ukrajna nagyon valószínű, hogy EU-tag lesz

Joe Biden amerikai elnök “nagyon valószínűnek” tartja, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja lesz – mondta újságíróknak hétfőn.

Biden a delaware-i Rehobothban beszélt a sajtó képviselőinek, ahol a június 29-én kezdődő madridi NATO-csúcstalálkozó előtt nyaral. A 79 éves amerikai vezető szombaton leesett a kerékpárjáról, de a Fehér Ház később közölte, hogy nem esett baja.

Ukrajnának még meg kell kapnia a tagjelölti státuszt, ami az első lépés az unióhoz való csatlakozás évtizedekig tartó folyamatában. Párizs és Berlin amellett foglalt állást, hogy Kijev “azonnal” kapja meg ezt a státuszt, miután Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a múlt héten Kijevbe látogatott. Olaszország és Románia szintén támogatja a lépést.

Ez változásnak tűnik május végéhez képest, amikor Mario Draghi olasz miniszterelnök azt mondta, hogy Róma az egyetlen nagy uniós főváros, amely támogatja Kijev jelölését. Mind Draghi, mind Scholz azonban csalódottságának adott hangot az egyhangú döntéshozatalra vonatkozó uniós követelmény miatt, és Ukrajnát hozta fel példaként arra, hogy miért kell eltörölni azt.

Németország “pozitív döntést akar Ukrajna mint uniós tagjelölt ország javára” – mondta Scholz a DPA hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Brüsszelnek “modernizálnia kell struktúráit és döntéshozatali eljárásait”.

“Nem lehet mindig egyhangúan dönteni mindenről, amiről ma egyhangúan kell dönteni” – mondta a német vezető, közben az olasz miniszterelnök ehelyett a “minősített többségi döntéshozatal” mellett érvelt.

Bár az amerikai elnöknek hivatalosan nincs beleszólása abba, hogy az EU kit és mikor vesz fel, a blokk az ukrajnai konfliktus kapcsán szorosan követte Washington példáját – gyakran saját gazdaságának kárára.

Biden maga eddig nem látogatott Ukrajnába. Felesége, Jill, valamint Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin, a Pentagon vezetője már igen. Arra a hétfői újbóli kérdésre, hogy tervezi-e a kijevi látogatást, Biden azt mondta, hogy ez attól függ, hogy “okoz-e még több nehézséget az ukránoknak, vagy sem, elvonja-e a figyelmet arról, ami történik”.

“Ezen az utazáson nem valószínű” – tette hozzá. Az amerikai elnök a tervek szerint szombaton Németországba repül a G7-ek csúcstalálkozójára, majd Spanyolországba utazik a NATO-vezetők találkozójára.

(oroszhirek.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább