Külföld

Biden tovább bővítené a NATO-szövetséges országok listáját

Az Egyesült Államokkal szövetséges, nem NATO-tag országok közé jelölte Joe Biden amerikai elnök Katart helyi idő szerint csütörtökön, és ugyanezt helyezte kilátásba Kolumbia számára is.

Az amerikai elnök csütörtökön Iván Duque kolumbiai elnököt fogadta a washingtoni Fehér Házban, és bejelentette, hogy ugyanennek a státusznak a megadását tervezi a dél-amerikai ország számára is.

Az Egyesült Államok és Kolumbia egyebek között a migráció terén működik együtt, és – mint vezetőik most közölték – szeretnének közösen kidolgozni egy regionális migrációs megállapodást az amerikai kontinens országai számára. Kolumbiában jelentős számú venezuelai bevándorló él, akik a hazájukat sújtó belpolitikai és gazdasági válság elől menekültek el a szomszédos államba.

Az Egyesült Államokra elsősorban délről, Mexikó felől nehezedik migrációs nyomás.

Duque felajánlotta Bidennek, hogy megemeli a kolumbiai kőolaj részesedését az amerikai importon belül, ezzel is segítve az árak stabilizálását. A kolumbiai elnök megjegyezte, hogy Bogotá nagyobb mennyiséget tud szolgáltatni, mint Venezuela.

Az Egyesült Államok, amely nem ismerte el Nicolás Maduro venezuelai elnök 2018-as újraválasztását, és egy sor szankciót vezetett be Caracasszal szemben, a közelmúltban újra kapcsolatba lépett a venezuelai kormányzattal. Biden mindazonáltal most megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és Kolumbia eltökélt abban, hogy “támogassa a demokrácia visszaállítását” Venezuelában.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban is megemelkedtek az energiaárak. Az ukrajnai háború miatt ráadásul Washington a héten új szankciócsomagot jelentett be, amelynek értelmében betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább